Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izjemni “Beau Soir” s harfo in godali navdušil občinstvo

29.06.2023 17:11

Ljubitelji glasbe ste v juniju uživali na izjemnem koncertu “Beau Soir” s harfo in godali. Nastopajoči so poželi bučen aplavz in nas z glasbo popeljali v poletje.  

Vabljeni k ogledu fotogalerije >>>

Nastopili so:

Žiga Faganel in Irina Kevorkova, violini
Vlatka Peljhan, viola
Alja Mandič Faganel, violončelo
Urška Križnik Zupan, harfa

Bogat spored je obsegal:
C. Debusy: Dances sacrèe et profanes za harfo in godalni kvartet

J. Ibert: Trio za violino, violončelo in harfo
Allegro tranquilo
Andante sostenuti
Scherzando con moto

F. Kreisler: Godalni kvartet v a-molu
I.      Fantasia. Allegro moderato
II.     Scherzo. Allegro vivo con spirito
III.    Einleitung und Romanze. Allegretto - Andante con moto
IV.     Finale. Allegro molto moderato

Program Koncertnih večerov v Domus Medica za sezono 2023 poteka v organizaciji  Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo. Pod celoten program koncertnih večerov se podpisuje programska vodja Petra Greblo, ki s predanostjo glasbi in srčnostjo skrbi, da v Domus medica nastopajo izvrstni glasbeniki.  

 

O izvajalcih

Žiga Faganel je violino začel študirati v Ljubljani, diplomiral pa je v razredu Alice Schoenfeld na glasbeni šoli Thornton Južnokalifornijske univerze v Los Angelesu. Izpopolnjeval se je v Avstriji pri Rainerju Küchlu in Petru Götzlu. Bil je koncertni mojster slovenskih in mednarodnih mladinskih orkestrov. Ob recitalih in sodelovanju v raznih orkestrih se posveča predvsem komorni glasbi. Bil je član orkestra Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, zdaj pa je član orkestra Slovenske Filharmonije. Leta 2008 je s Tomažem Sevškom in Domnom Marinčičem posnel zgoščenko sonat Giuseppeja Tartinija. Kot komorni glasbenik in baročni violinist nastopa na različnih festivalih doma in v tujini.

Violinistka Irina Kevorkova se je rodila v mestu Kazan v Rusiji, kjer je pričela s študijem violine na Šoli za nadarjene otroke. Diplomirala je na Moskovski akademiji Gnesin pri prof.Miroslavu Rusinu, igranje v godalnem kvartetu pa pri članu slovitega Borodin kvarteta prof. Jarosalvu Aleksendrovu, V Ljubljani živi in deluje od leta 1991. Od leta 1993 je vodja sekcije drugih violin v orkestru Slovenske filharmonije. Enajst let je delovala kot vodja drugih violin v Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije.Kot članica tega orkestra je prejemnica nagrade Prešernovega sklada in Župančičeve nagrade Mesta Ljubljana. Z obema orkestroma je velikokrat nastopila tudi kot solistka, recitale pa je izvajala na Hrvaškem in v Italiji.

Vlatka Peljhan je študirala violino in violo v Zagrebu in Rotterdamu. Je dolgoletna koncertna mojstrica Orkestra Zagrebške Opere in docentka za komorno glasbo na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Kot zelo aktivna komorna glasbenica je članica večih ansamblov, vključno z Ansamblom za sodobno glasbo Synchronos.

Alja Mandič Faganel je bila po učenju violončela pri Damirju Hamidullinu s 16-imi leti sprejeta na Akademijo za glasbo v Zagrebu, v razred profesorja Valterja Dešpalja, kjer je z najvišjo oceno diplomirala in magistrirala. Kot komorna glasbenica je nastopila na večih festivalih doma (Festival Ljubljana, Festival Maribor, Srebrni abonma Cankarjevega doma,…) in na mnogih festivalih po Evropi. Koncertirala je tudi v Izraelu, Rusiji, Kanadi, ZDA in na Japonskem. Kot solistka je nastopila z Zagrebško filharmonijo, Aarhus Synfonietto, Budapest Strings, Moscovia Ensemble, Capellen Symphony Orchestra, Zborom Slovenske filharmonije in  Komornim orkestrom Pförzheim. Od leta 2017 je Alja članica Orkestra Slovenske filharmonije.

Harfistka Urška Križnik Zupan je svojo glasbeno pot začela kot pianistka, šele kasneje se je srečala s harfo. Njena mentorja sta bila prof. Dalibor Bernatovič in prof. Rudi Ravnik Kosi. Pri njej je leta 2003 z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Udeležila se je večih mojstrskih tečajev, ki so  jih vodili priznani glasbeniki kot so Patrizia Tassini, Nicoletta Sanzin, Štefica Žužek, Tomaz Lorenz … Bila je štipendistka kluba Sorooptimist. Je dobitnica večih nagrad na državnih tekmovanjih. Več let se ukvarja tudi s pedagoškim delom. 
 Nastopa solistično in v različnih komornih skupinah na festivalih kot so Festival Ljubljana, Piranski glasbeni večeri, Slowind festival, Vranski poletni večeri. Od leta 2003 je solo harfistka v orkestru Slovenske filharmonije.

 

 

.