Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Prelivanje presežkov zdravstvenih zavodov v občinsko blagajno ni dopustno

27.06.2023 17:15

Zdravniška zbornica Slovenije z zaskrbljenostjo spremlja dogajanja v ZD Logatec, kjer zaposleni že dolgo časa delajo v veliki prostorski stiski. Prelivanje finančnih sredstev javnega zdravstvenega zavoda v občinsko blagajno po mnenju zbornice ni dopustno, saj gre za sredstva javnega zdravstvenega zavoda, ki se morajo, kot določa ZZDej, porabljati namensko za opravljanje in razvoj zdravstvene dejavnosti. V zavodu so ta sredstva namensko privarčevana in pripravljene za investicije v opremo ambulant in diagnostične naprave, s čemer bodo zagotavljali kakovostne zdravstvene storitve za paciente. 

ZD Logatec je kljub prostorski stiski kadrovsko do sedaj uspel zadržati zdravniški kader, prav tako pritegniti mlade specializante. V teh skrajno zaostrenih kadrovskih razmerah je to že samo po sebi velik dosežek, ki ga občina mora nagrajevati, ne pa da s svojimi enostranskimi potezami krha to zaupanje.

Občino Logatec zbornica zato poziva, da z zavodom in vodstvom poišče ustrezne rešitve, ki ne bodo rušile zaupanja zaposlenih in vloži vse napore in kot ustanovitelj zagotovi finančna sredstva, da se bodo delovni pogoji za obravnavo bolnikov v ZD Logatec čim hitreje kot je mogoče izboljšali.

Nekateri primeri iz drugih okolij namreč kažejo, da ko se iz primerne ravni začne kadrovski odliv, ta vpliva na celoten tim, ki hitro postane preobremenjen, to pa odliv še poveča, kar se obrne v nevarno spiralo. To pa ima zelo hitro velike posledice na dostopnost občanov do zdravstvenih storitev, česar pa si občina verjamemo zagotovo ne želi.