Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zakon o digitalizaciji zdravstva v obravnavi Državnega zbora

21.06.2023 13:40

Državni zbor je na izredni seji 21. junija 2023 obravnaval predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. 

Zdravniška zbornica je že julija 2021 ustanovila Delovno skupino za digitalizacijo v zdravstvu (DSDZ), ki je aktivno sodelovala pri pripravi strategije za digitalizacije zdravstva v Sloveniji.  ZZS želi prevzeti ključno vlogo v procesu digitalizacije v zdravstvu v Sloveniji in je zato že za potrebe izdelave strategije izdelala izhodiščne usmeritve, ki kot prioritetna izpostavljajo naslednja področja:

I. Standardizirani centralni podatkovni model v zdravstvu
II. Upravljanje podatkovnih virov v zdravstvu
III. Izobraževanje predstavnikov zdravniške stroke s področja medicinske informatike
IV. Prototipi standardiziranih vzorčnih medicinskih aplikacij
V. Nacionalna strategija digitalizacije zdravstva
VI. Vključevanje v mednarodne organizacije in izmenjava dobrih praks

Strategija predstavlja poglavitni dokument, na podlagi katerega je nastal trenutni predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. V Delovni skupini za digitalizacijo v zdravstvu ocenjujejo, da so bili pri pripravi zakona upoštevani cilji, ki so jih s strani ZZS opredelili v izhodiščih za pripravo strategije in zakonodaje. V sklopu tega procesa je bil ustanovljen tudi Razširjeni strokovni kolegij za informatiko v zdravstvu (iRSK), ki je 18. aprila 2023 načeloma podprl predvidene zakonske spremembe in se zavzel, da se hkrati čim bolj upošteva ključne pripombe vseh deležnikov. 

Vzporedno trenutno potekajo aktivne priprave na vzpostavitev Evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora. Na evropski ravni je 19. junija 2023 tudi konzorcij evropskih zdravstvenih organizacij enotno pozval k oblikovanju zaupanja vrednega evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora, ki bi zmanjšal finančne in administrativne obremenitve za zdravstveni sistem. Več na povezavi >>>

Predstavitev strategije digitalizacije zdravstva 2022 - 2027