Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(POSNETEK) Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

14.06.2023 11:49


Pripravili smo Javni posvet: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

Organizatorji: Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Slovenska medicinska akademija in Komisija RS za medicinsko etiko pri MZ v sodelovanju z Varuhom človekovih pravic RS. 

Na posvetu smo želeli odločevalcem in zainteresirani javnosti predstaviti pomembne etične in strokovno-medicinske vidike ter dileme v povezavi s postopki, ki jih predvideva predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.  

Odločitev bo družbena. Zdravniki, ki se pri svojem delu vso svojo poklicno pot srečujemo z boleznijo, človekovim trpljenjem in umiranjem, pa lahko s svojega strokovnega zornega kota osvetlimo pomembne vidike tega vprašanja in prispevamo k odprti razpravi.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da so vprašanja glede pravice do življenja in še ne uveljavljene pravice do prostovoljnega končanja življenja izredno pomembna in zato tovrstne posvete pozdravlja. Dejal je še, da mora okoli tega vprašanja obstajati široka družbena razprava, ki bi pred uveljavitvijo pravice postavila tak sistem, ki ne bi dopuščal niti kančka dvoma, da so zlorabe mogoče. »Treba je doseči družbeni konsenz o tem, da bomo vedeli, da zlorabe lahko preprečimo v največji možni meri,« je poudaril. Meni, da je vse navedene pravice in dolžnosti treba nujno obravnavati na podlagi strokovnih ocen in stališč. 

V svojem prispevku z naslovom Pravica do življenja je opozoril, da pričakovanja do Varuha človekovih pravic Republike Slovenije vse prevečkrat presegajo pooblastila, ki mu jih nalagajo ustava in zakoni, kar se kaže tudi v različnih zakonodajnih rešitvah. Dejal je, da je bila s predlogom Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja neodvisni instituciji brez predhodne seznanitve in posvetovanja naložena obveznost opravljanja nadzorstvene funkcije pri izvajanju postopkov pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Varuh človekovih pravic RS naj bi obenem tudi vsaka tri leta poročal o teh postopkih, o njih pripravljal priporočila ter v primerih ugotovljenih hujših kršitev ali suma storitve kaznivega dejanja o tem obveščal pristojne organe. »Varuh kot institucija nima strokovnjakov niti zdravstvenih kompetenc, da bi lahko opravljal nadzor, kot izhaja iz predloga omenjenega zakona,« je na posvetu dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Poudaril a je še, da dostopne analize o urejenosti tega vprašanja v drugih državah kažejo, da tovrstne postopke v nobenem primeru ne opravljajo Varuhu sorodne institucije, temveč so nadzorni organi ali komisije posebej določeni in sestavljeni iz strokovnjakov s področja zdravstva.

Varuh Peter Svetina je na posvetu v Cankarjevem domu še poudaril, da je o temi, ki odpira vrsto etičnih in pravnih vprašanj, treba hkrati ustrezno nasloviti urejenost in dostopnost paliativne oskrbe na nacionalni ravni. »Nujen je multidisciplinarni pristop več različnih strok in praktikov s področja skrbi za težko bolne in onemogle, predvsem pa posebna previdnost pri sprejemanju končnih odločitev,« je jasen varuh Svetina.

 

Program:

Prof. dr. Bojana Beović, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, varuh človekovih pravic g. Peter Svetina, prof. dr. Radko Komadina, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva in prof. dr. Pavel Poredoš, predsednik Slovenske medicinske akademije– uvodni nagovori

Etični vidik evtanazije: dostojanstvo in prevrednotenje vrednot – prof. dr. Borut Ošlaj, Filozofska fakulteta

Evtanazija in zdravniki – prof. dr. Jadranka Buturović Ponikvar, dr. med., zdravnica, UKC Ljubljana

Stališča Komisije RS za medicinsko etiko (KME) Ministrstva za zdravje – dr. Božidar Voljč, dr. med., predsednik KME

Pravica do življenja – varuh človekovih pravic g. Peter Svetina  

Vloga zdravnika po predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) – Peter Renčel, vodja Oddelka za pravne zadeve pri ZZS

Pogled pacienta na vprašanje o življenju s težko boleznijo – izr. prof. dr. Sara Ahlin Doljak, odvetnica in bolnica 

Okrogla miza: Etični in medicinski vidiki vprašanja evtanazije

Sodelujejo: prof. dr. Marjeta Terčelj Zorman, prof. dr. Alojz Ihan, asist. dr. Maja Ebert Moltara, mufti mag. Nevzet Porić, akad. prof. dr. Janez Kranjc

Moderator: Peter Golob, dr. med., predsednik Odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije