Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Srečanje ENMCA v Ljubljani

12.06.2023 11:38

Zdravniška zbornica Slovenije je že drugič v enajstih letih gostila srečanje ENMCA (European Network of Medical Competent Authorities) , ki je bilo že 29. po vrsti. V nedeljo 11.6.2023 smo pričeli z neformalnim delom srečanja - z vodenim ogledom Ljubljane in z večerjo v središču mesta. Naslednji dan je bil od jutra pa do poznih popoldanskih ur rezerviran za formalni del srečanja, katerega se je udeležilo 33 udeležencev iz 19 različnih držav, prvič so bile prisotne tudi dve predstavnici Islandije in predstavnica Litve. Sestanek je z uvodnim nagovorom pričela predsednica ZZS prof. dr. Bojana Beović. 

Srečanje je bilo razdeljeno na štiri sklope. Prvi je bil namenjen temi »Delovna sila v zdravstvu« v okviru katerega je predstavitev, glavnina katere je bila pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji, pričela prof. dr. Beović. Sledila je predstavitev predstavnika Italije, dr. Paola Micheluttija, ki se je navezovala na skupno delovanje pri načrtovanju in napovedovanju zdravstvene delovne sile. Predstavljen je bil projekt HEROES, ki naj bi se razširil na vse države EU, s katerim pa prisotni do sedaj še nismo bili seznanjeni in tudi nismo vedeli kdo našo državo v projektu zastopa. Dogovorili smo de, da bo dr. Michelutti prisotne s projektom seznanil tudi preko elektronske pošte. Sledila so vprašanja in odgovori prisotnih. Med razpravo so člani ugotovili, da se večina držav srečuje s podobnimi problemi pomanjkanja zdravnikov, zlasti v sistemu javnega zdravstva, v večini primerov je pomanjkanje posledica odhoda v tujino, delo v zasebnih ambulantah, plačilo za delo, način dela in kvaliteta življenja. Prisotni so bili soglasni, da plačilo za delo ni več edini glavni dejavnik za odhode zdravnikov iz javnega zdravstvenega sistema, temveč v ospredje prihaja predvsem kvaliteta življenja, katere javni zdravstveni sistem v večini primerov zdravnikom žal ne omogoča. 

V okviru drugega sklopa srečanja je potekala predstavitev priznavanja kvalifikacij zdravnikom, ki prihajajo iz tretjih držav. Z uvodno prezentacijo je Latvijska predstavnica, Ilize Vilka, predstavila latvijski sistem začasne registracije zdravnikov, ki prihajajo na delo v Latvijo iz tretjih držav. Posebej je izpostavila ločeno zakonodajno ureditev za zdravnike, ki so zaradi vojne iz Ukrajine prišli v Latvijo. Pojasnila je, da je latvijska vlada v prej kot dveh tednih pripravila in sprejela poseben zakon, na podlagi katerega so ukrajinski državljani v Latviji lahko pričeli z delom, pod nadzorom zdravnika, jezik pa ni bil pogoj za opravljanje dela. Za prevod je moral poskrbeti zdravnik, ki je tujega zdravnika pri delu nadzoroval. Izpostavila je še, da se začasna registracija za zdravnike iz tretjih držav opravi za eno leto, z možnostjo podaljšanja še za eno leto. V Latviji imajo za registracijo zdravnikov iz tretjih držav posebno listo, na kateri so navedene države, za katere v Latviji velja način začasne registracije. Podobno listo držav ima tudi Velika Britanija. Sledila je predstavitev francoskega predstavnika, Adama Tornaya, glede možnosti začasne registracije zdravnikov iz tretjih držav v Franciji. Skozi razpravo so prisotni ugotovili, da je treba ločevati med registracijo zdravnikov in priznavanjem poklicne kvalifikacije. Določene države poznajo sistem začasne registracije, ki pa ne vključuje začasnega priznavanja poklicne kvalifikacije skladno z Direktivami EU, določene države pa tovrstnega sistema v nacionalni zakonodaji nimajo urejenega. Zadnje predavanje v okviru tega sklopa je pripravila nizozemska predstavnica, Seniz Sari iz BIG Register, ki je pristojen za priznavanje osnovnih poklicnih kvalifikacij, nanašalo pa se je na postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij, ki so jih zdravniki pridobili v tretjih državah. Nizozemska stremi k digitalizaciji postopkov, prizadevajo si, da bi bil postopek za vlagatelje prijazen (v ospredje celotnega postopka postavljajo vlagatelja) in jasen, v ta namen so za tuje zdravnike pripravili pojasnila postopka v angleškem jeziku, vlagatelju pa je že pred samim postopkom priznavanja poklicne kvalifikacije jasno, kako se bo postopek vodil, koliko časa bo postopek trajal, kaj vlagatelja čaka (npr., takojšnje priznanje, opravljanje prilagoditvenega obdobja, morebiten preizkus znanja ipd.). 

V tretjem sklopu srečanja je potekala okrogla miza na temo zakonodajnih sprememb v državah članicah, izzivov s katerimi se pri priznavanju poklicnih kvalifikacijah države srečujejo, predstavljene pa so bile tudi vizije za prihodnje in izboljšave trenutnih pomanjkljivosti. Dogovorjeno je bilo, da se potrdila o dobrem imenu (Certificate of Current Professional Status, po Edinbourgh Agreement-u), ki so podpisana elektronsko, pošilja neposredno regulatorju države kamor zdravnik odhaja. 

Četrti sklop srečanja so sestavljala štiri predavanja. Regulacijo opravljanja zdravstvenih storitev, ki presegajo pristojnosti, določene z zdravniško licenco, je predstavila predstavnica Zdravniške zbornice Hrvaške, Linda Rossini Gajšak. O rezultatih raziskave ENMCA, vezane na specializacijo iz intenzivne terapije je poročal francoski predstavnik, Adam Tornay. Poljski predstavnik, Marek Szewczynski, je predstavil medicinski študij v neuverzitetnem okolju, vezano na 24. člena Direktive 2005/36/ES. Na temo izdajanja potrdil po Direktivi 2005/36/ES pa je predaval nemški predstavnik, dr. Alexander Jaekel. Izpostavil je, da je dokument v obsegu 80 strani pripravljen. Dobrodošlo bi bilo, da ENMCA razvije možnost zaščite dokumentov. Obstaja namreč možnost uporabe digitalne denarnice, ki se lahko koristi za različne dokumente (na mobilni napravi) ali pa elektronske osebne izkaznice E-ID. Prisotne je pozval, naj pri svojih IT službah preverijo možnosti, katere aplikacije so mogoče za uporabo in dostopne v čim večjem obsegu, tematika pa bo obravnavana na naslednjem ENMCA srečanju. Na temo vseh štirih predavanj je v zaključku četrtega sklopa potekala razprava med prisotnimi, čemur pa je sledil prijeten zaključek srečanja. 


Spletna stran dogodka v angleščini >>>

Fotogalerija >>>