Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Dan urgentne medicine, 27. maj: »Vaša varnost, naša prioriteta«

25.05.2023 08:47

Spoštovani kolegice in kolegi,
 
urgentne zdravnice in urgentni zdravniki ste prva bojna linija, ki "doživlja vso pestrost človeškega bivanja v dobrem in slabem smislu", je vaše delo slikovito opisal 27.03%urgentni zdravnik Saš Jurij Tašič. Vstopate v največjo intimo, domove ljudi, ko se ti znajdejo v najtežjih preizkušnjah. 

Svetovni dan urgentne medicine prebivalce in odločevalce spomni, naj razmišljajo in govorijo o urgentni medicini in urgentni medicinski oskrbi. 13.51%Evropsko združenja urgentne medicine (EUSEM) je za letos izbralo slogan: »Vaša varnost, naša pioriteta«. Posvečen je varnosti naših pacientov, ki potrebujejo oskrbo, pozornost in pomoč. Opozarja pa tudi na varnosti naših kolegov, ki morajo imeti zagotovljene pogoje za delo v varnem okolju s primernim številom delovnih ur in primernim številom pacientov, da jim lahko posvetijo dovolj svojega časa, znanja in energije.

S pacienti smo na isti strani in moramo skupaj opozarjati za več varnosti tako zanje kot za zdravstveno osebje. Vloga zdravniških organizacij je, da takšna opozorilo podpremo, jim damo glas in z njimi soočamo odločevalce. Pri tem bomo vztrajali, saj se zavedamo pomena in teže vašega dela. 

Hvala, ker ga opravljate vztrajno, vestno in predano. 

Dr. Bojana Beović,
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije


Urgenca so ljudje. Bolniki, zdravniki, reševalci, medicinske sestre, administratorji, strežnice in številni sodelavci v ozadju, ki skrbijo, da se nikoli ne prekinejo aktivnosti laboratorijev, informatike in tehnike. Delo poteka 24 ur dnevno, vse dni v letu. Zato potrebujemo medsebojno razumevanje – za zdrave odnose se moramo poslušati in slišati ter razumete potrebe drug drugega. 

Letno beležimo več kot milijon obiskov zdravstvenih ustanov zaradi urgentnih stanj, urgentni centri trenutno obravnavajo dvakrat več obiskovalcev, kot je bilo načrtovano. Za zapolnitev delovnih mest in stabilno delovanje urgentnih centrov v bolnišnicah bi potrebovali čez 300 specialistov urgentne medicine, trenutno pa jih je v vseh UC zaposlenih manj kot 20, je januarja ugotovilo Ministrstvo za zdravje.1

Namen svetovnega dneva urgentne medicine je opozoriti prebivalce in odločevalce, da razmišljajo in govorijo o urgentni medicini in urgentni medicinski oskrbi. Verjamemo, da je pomembno razviti zavedanje, da dobro pripravljen in organiziran sistem urgentne medicine poveča možnost preživetja in zmanjšuje posledice urgentnih stanj prebivalcev, so ob letošnjem svetovnem dnevu urgentne medicine zapisali v Evropskem združenju urgentne medicine (EUSEM). Za slogan letošnjega Dneva so izbrali: »Vaša varnost, naša prioriteta«.2

Kaj lahko storimo skupaj za čim večjo varnost storitev?
Pomagajmo! Ne bojimo se pomagati osebam v zdravstveni stiski. Udeležimo se tečajev temeljnih postopkov oživljanja in k udeležbi povabimo družinske člane in prijatelje, saj najpogosteje pomoč potrebujejo naši najbližji. 

Ko imamo težave in razmišljamo o odhodu na urgenco, tehtno presodimo ali je obisk le te res nujen. Nikogar ne želimo poditi iz urgence, vendar povečano število nenujnih pacientov vpliva tudi na  obravnavo nujnih in jih lahko zaradi zasičenosti kapacitet urgentnih centrov, ogroža. Ob zdravstvenih težavah se je potrebno najprej vprašati kako si lahko sami pomagamo in se nato, če to ni možno, obrniti na osebnega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča. Osebni zdravnik vas najbolje pozna, ima vpogled v vašo zdravstveno dokumentacijo in pristojnosti, da vas zdravi in usmerja pri zdravljenju.

Ne glede na lastne težave se zavedajmo, da nismo edini, ki smo zboleli, zato ostanimo mirni in potrpežljivi, tako na terenu kot v čakalnici. Kakovostna in varna zdravstvena oskrba bolnikov možna le v varnem, prijaznem in spoštljivem okolju.

Vir:
1Pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji – januar 2023, Ministrstvo za zdravje, januar 2023 POVEZAVA >>>, str. 29
2Spletna stran Svetovnega dneva urgentne medicine POVEZAVA >>>