Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

''ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040''

25.05.2023 12:51
Na letošnjem simpoziju so bila za dosežke na področju nadzora nad tobakom podeljena priznanja Svetovne zdravstvene organizacije ob Svetovnem dnevu brez tobaka nagrajenim posameznikom in organizacijam iz Evrope.

Strokovni del simpozija je bil posvečen tematiki novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, in sicer njihovim značilnostim, vplivom na zdravje, uporabi med mladostniki in zakonodajnim ukrepom za zmanjševanje njihove uporabe. O omenjenih temah so govorili številni domači in tuji strokovnjaki.

Svetovna zdravstvena organizacija vsako leto podeli nagrade organizacijam in posameznikom, ki spodbujajo in uveljavljajo nadzor nad tobakom v regiji. Tako izkaže priznanje za njihovo dolgoročno predanost in izjemen prispevek k raziskavam, zagovorništvu, promociji zdravja in krepitvi zmogljivosti na teh področjih in hkrati dviguje ozaveščenost in krepi podporo ukrepom za nadzor nad tobakom po vsem svetu, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Nagrade so prejeli posamezniki in organizacije iz evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije, letos ob slovenski skupini še predstavniki iz Belgije, Grčije, Kazahstana in Nizozemske.

Skupino za preprečevanje in zmanjševanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki deluje v okviru NIJZ, sestavljajo izjemni strokovnjaki iz različnih nacionalnih institucij in nevladnih organizacij, ki so pokazali izjemno predanost nadzoru nad tobakom tudi v najzahtevnejšem obdobju, kot je bila pandemija covida-19, so zapisali na NIJZ.

Zahvaljujoč predanosti poslanstvu in odločnosti članov skupine preprečevanje in opuščanje uporabe tobaka ostaja prednostna naloga v Sloveniji. To bodo storili z avtorstvom in zagovorništvom prve slovenske strategije za nadzor nad tobakom, ki predvideva, da bo Slovenija do leta 2040 postala brez tobaka in nikotina, z uspešno obrambo obstoječih ukrepov nadzora nad tobakom, kot je pravočasna uvedba navadne embalaže v Sloveniji ter prispevkom na mednarodnemu področju in tudi na področju raziskav.

Svetovni dan brez tobaka sicer obeležujemo 31. maja, letošnja tema pa je Pridelujte hrano, ne tobaka.

Globalna kampanja 2023 je namenjena mobilizaciji vlad, da odpravijo subvencije za gojenje tobaka in uporabo prihrankov za programe nadomeščanja pridelkov, ki podpirajo kmete pri zamenjavi in izboljšanju prehranske varnosti in prehrane.

Več na spletni strani NIJZ >>>