Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023

22.05.2023 13:02

9. 5. 2023 je bila v Uradnem listu RS objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 (v nadaljnjem besedilu: sprememba Uredbe). 

PRENESI UREDBO V PDF OBLIKI >>>

Spremembo uredbe, ki nadomešča dosedanji splošni dogovor, je sprejela Vlada RS. Pomembnejše novosti, ki jih določa sprememba Uredbe so:


1. Zaradi spremembe Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni (preventiva nosečnic) so bili sprejeti novi ločeno zaračunljivi materiali in storitve, ki jih lahko izvajalci posebej zaračunavajo: testi PCR na spolno prenosljive bolezni in serološke preiskave na hepatitis B (brez neinvazivnih presejalnih testov ppcDNA) pri izbranem ginekologu ter neinvazivni presejalni testi ppcDNA v dejavnosti klinične genetike. Na letni ravni je za ta namen zagotovljeno 5,8 mio eur dodatnih sredstev (19. in 21. člen spremembre Uredbe).
2. V 4. členu spremembe Uredbe je dodano besedilo, da izvajalci patronažne zdravstvene nege posebej načrtujejo sredstva za sodobne obloge za rane v višini 5.000 eur letno na tim.
3. 29. člen spremembe Uredbe spreminja 131. člen, kjer je zapisano, da izvajalci do 1. 1. 2024 vzpostavijo sistem vodenja kakovosti. Na novo je dodano besedilo, da se kot sistem vodenja kakovosti lahko uporabi mednarodni standard ali drug že uveljavljen sodoben sistem vodenja kakovosti, ki vsebuje ključne elemente zahtev za kakovostno delovanje v zdravstvenih organizacijah.

Pri večini ostalih sprememb v spremembi Uredbe gre za redakcijske popravke.

Nika Sokolič, univ. dipl. ekon.
Vodja službe za zdravstveno ekonomiko, plan in analize