Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(ČESTITIKA IN NOVINARSKA KONFERENCA) Družinski zdravniki ste srce zdravstvene oskrbe

19.05.2023 06:00
Spoštovani kolegice in kolegi,
 
družinske zdravnice in družinski zdravniki ste najpogosteje prvi in najrednejši stik prebivalcev z zdravstvom. Danes je vaš dan, 19. maj, ki je upravičeno postal poseben in pomemben trenutek za poudarjanje vloge in prispevka družinskih zdravnikov in timov primarne zdravstvene oskrbe.

 

 

Vloga družinskih zdravnikov v Sloveniji se postopno krepi. To ni naključje, ampak uspeh družinskih zdravnikov, ki ste uspeli v zadnjih letih okrepiti spoštovanje do vašega dela tako med kolegi kot v javnosti. Primarna raven ni imuna na največjo bolezen slovenskega zdravstva, kot je naraščajočo birokracijo pred leti poimenoval tedanji predstojnik Katedre za družinsko medicino in današnji dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Švab. Na Zdravniški zbornici Slovenije se borimo za bistveno zmanjšanje birokratskih opravil, da bi vi lahko namenili več časa svojemu pravemu delu - obravnavi pacientov.

Posebno priznanje pri teh naporih gre predstavnikom organizacij družinske medicine, ki se jim zahvaljujem za ves čas in energijo, ki jo ob rednem delu namenjajo podpori potrebnim spremembamPredsednika Odbora za osnovno zdravstvo Roka Ravnikarja ste za zavzeto,  predano in pokončno zastopanje stališč vaše stroke počastili z nazivom zdravnik leta po izboru Združenja zdravnikov družinske medicine.

Za vztrajanje in delo v družinski medicini si posebno priznanje zaslužite vsi. Vsi zdravniki se namreč zavedamo pomena dobre primarne zdravniške oskrbe. Nedopustno se mi zdi, da je pri odločevalcih padla v nemilost stroka, ki je dinamična in zanimiva, in zanjo ne znajo poskrbeti. To se pozna pri interesu mladih zdravnikov, a sem prepričana, da se bodo stvari zbistrile.
 
Letošnji slogan Svetovne organizacije zdravnikov družinske medicine (WONCA) “Družinski zdravnik, srce zdravstvene oskrbe” združuje tako pomembnost vašega prispevka kot potrebno srčnost za opravljanje vašega dela. Ob letošnjem dnevu vam iskreno čestitam in vam želim, da vas zavedanje pomena vaše specializacije in srčnost ne zapustita ne glede na (trenutne) okoliščine. 

Hvala, da ste srce zdravstvene oskrbe.

Dr. Bojana Beović,
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije


Poslanica ministra ob svetovnem dnevu družinskih zdravnikov

Spoštovane sodelavke in sodelavci v družinski medicini,

ob današnjem Svetovnem dnevu družinskih zdravnikov mi dovolite, da se vam zahvalim za vaš trud, predano in požrtvovalno delo ter strokovnost, ki jo vlagate v zdravje naše skupnosti.

Družinska medicina ima osrednjo vlogo v našem zdravstvu, saj predstavlja prvo stopnjo obravnave naših prebivalk in prebivalcev, zato je prav izboljšanje pogojev za delo in razbremenitev družinskih zdravnic in zdravnikov eden izmed prednostnih ciljev ministrstva za zdravje.

Za ureditev področja problematike družinske in urgentne medicine ter absentizma smo pripravili ustrezen zakonski okvir, ki ga bomo v javno presojo posredovali še pred poletjem, z njim pa želimo ponovno opredeliti time družinske medicine, doseči administrativne razbremenitve in vzpostaviti regionalne mreže na temelju območnih enot ZZZS.

Na ministrstvu za zdravje si bomo še naprej prizadevali za sistemske spremembe, ki bodo zagotovile dostopnost do primarnega zdravstvenega varstva že z obstoječim kadrom, ob tem pa z dodatki za izbiro specializacije iz družinske medicine spodbujalo mlade zdravnice in zdravnike k vključitvi v time družinske medicine.

Zavedamo se, kako zelo pomembno je, da imajo družinski zdravniki dovolj časa za delo s pacienti, zato bomo z Zakonom o zdravstvenem informacijskem sistemu oklestili administrativne obveznosti, ki vas v sedanjem sistemu pretirano obremenjujejo.

Slovenske družinske zdravnice in zdravniki si za opravljanje svojega poslanstva in predano delo zaslužite  tudi ustrezno plačilo. Na ministrstvu za zdravje smo zato predvideli dodatno, 20 odstotno plačilo vsem specializantom družinske medicine, dodatno nagrajevanje za večje število opredeljenih ter spodbude za opravljanje dodatnega dela.

Urediti moramo torej kar nekaj področij, ki se jim v preteklosti nismo dovolj posvečali.  Verjamem, da bomo skupaj in v sodelovanju rešili vse izzive. Zaradi vašega predanega in nesebičnega dela imajo namreč naši prebivalci, kljub velikemu kadrovskemu pomanjkanju zagotovljeno strokovno in kvalitetno zdravstveno oskrbo. Skupaj bomo poskrbeli, da bo tako tudi v prihodnje.

Hvala vam.

                                                                                                Danijel Bešič Loredan, minister         

Posnetek novinarske konference

Sodelujoči:
- Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije
- Peter Črnilogar, župan Občine Borovnica
- Rok Ravnikar, zdravnik ZD Kamnik, predsednik Odbora za osnovno zdravstvo
- Julija Šter, specializantka družinske medicine ZD Radovljica
Novinarsko konferenco je vodila prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, Združenje zdravnikov družinske medicine.

Plakat ob svetovnem dnevu družinske medicine 

V sodelovanje z Združenjem zdravnikov družinske medicine SZD in Zvezo organizacij pacientov Slovenije smo pripravili plakat za paciente s sporočilom, kako lahko pripomorejo k čim prijaznejšim in vsebinskim srečanjem v družinskih ambulantah. Deljen bo preko družbenih omrežj in na spletni strani zbornice, vabljeni k prenosu datoteke s klikom na plakat ali povezavo  in namestitvi v vaših čakalnicah in ambulantah.  


PRENESI PLAKAT V OBLIKI PDF >>>

Video predstavitev dela družinskega zdravnika, ki jo je pripravilo Združenje zdravnikov za družinsko medicino SZD