Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Regijski obisk Zbornice v Posavju

18.05.2023 10:11

Vodstvo Zdravniške zbornice Slovenije je bilo v maju na devetem regijskem srečanju, tokrat v Posavju. O izzivih in možnih rešitvah v zdravstvu smo se pogovarjali na srečanjih z vodstvi ZD Krško, ZD Brežice in SB Brežice, s poslanci Zdravniške zbornice in tudi na srečanju s člani.  



Vodstvo zbornice sta v ZD Krško sprejeli direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič in strokovna vodja Nika Milanič, dr. med., spec. druž. med., s širšo ekipo vodij po področjih. 

Direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, ki vodi kolektiv s 176 zaposlenimi, je izpostavila dobre izkušnje s tem, da so zaposlili zdravstvene administratorje in tako delno razbremenili time. Administratorji so medicinske sestre, ki začnejo delo pri njih kot pripravnice. V letošnjem letu so vzpostavili center za krepitev zdravja, v načrtu pa imajo še večjo investicijo v prizidek. Pri reševanju kadrovskih izzivov zaposlujejo tudi tujce. Zato so predlagali vzpostavitev sistema za usposabljanje in izobraževanje tujcev na državni ravni, podobno kot je to pri specializacijah, kjer celotno usposabljanje vodi Zdravniška zbornica. Trenutno je usposabljanje tujih zdravnikov prepuščeno posameznim zdravstvenim zavodom, ki pa, kot so povedali, nimajo dovolj znanja in sredstev ter tekmujejo med seboj za kadre. 

 

Regijski obisk SB Brežice

Na srečanju v SB Brežice je bilo izpostavljeno, da si želijo pridobiti več internistov, saj je tu pomanjkanje največje.  

Obisk se je nadaljeval v SB Brežice, kjer je ekipo zbornice prav tako sprejela številna ekipa predstojnikov in namestnikov predstojnikov pod vodstvom direktorice Anice Hribar. Direktorica je povedala, da je bolnišnica lani praznovala 150 let delovanja. Trenutno je v njej zaposlenih 385 ljudi, od tega je 60 zdravnikov, zadnjih pet let pa poslujejo pozitivno. Prav tako spremljajo kazalnike kakovosti in o njih redno poročajo.

Ob tem je vodstvo opozorilo na izjemno obremenjenost zdravniškega kadra, kar je tudi posledica odhodov zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja na manj izpostavljena delovna mesta tako v zdravstvu kot izven njega. Predvsem imajo izzive na področju internistike in si želijo pridobiti specializante, ki bi ostali v regiji. Prav tako se močno povečujejo potrebe po bolnišnični obravnavi zaradi staranja prebivalstva, zaradi česar se povečujejo potrebe po dodatnih posteljah na internem oddelku.

V ZD Krško je strokovna direktorica Teja Motore, dr. med., spec. druž. med., povedala, da imajo med družinskimi zdravniki kar štiri mlade zdravnike, kar je dosežek.

Sledilo je še srečanje z vodstvom ZD Brežice. Direktor Dražen Levojević je pojasnili, da imajo sicer 782 oseb, ki nimajo opredeljenega zdravnika, da pa zdravniki pri njih še opredeljujejo in zato nimajo ambulante za neopredeljene. Strokovna direktorica Teja Motore, dr. med., spec. druž. med., je izpostavila, da imajo 10 specialistov družinske medicine, med njimi so kar štirje mladi specialisti, kar je dosežek, in imajo s tem pokrite vse ambulante. Tudi na splošno je v ZD Brežice kadrovska slika dobra. Zdravniki so izpostavili še, da je izredno pomembno sodelovanje z vodstvom zavoda in odločevalci v občini ter da lahko zelo pohvalijo odnos, ki ga imajo. 

Sledilo je še delovno srečanje s poslanci iz regije v skupščini zbornice, nato pa se je obisk v popoldanskem delu zaokrožil s strokovnim predavanjem prim. mag. Mirana Remsa »Kam sodi pacientova varnost« in s predstavitvijo dela Zdravniške zbornice članom. Razprava s člani se je razvila predvsem po predstavitvi Sprememb in rešitev za izboljšanje zdravstvenega sistema (ki jih predstavljamo tudi v reviji Isis) in kakšne so možnosti, da bodo predlagane rešitve tudi udejanjene. Zbornica je pojasnila, da si bo zelo prizadevala, da bi tem predlogom sledili tudi odločevalci.