Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Navodila za izvajanje specializacije – obvestilo

16.05.2023 15:38

Specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij seznanjamo z navodili Ministrstva za zdravje z dne 13. 4. 2023 za izvajanje specializacij:

-        specializanti obvezno delajo en dan na teden v matični ustanovi, ob predpostavki, da so izpolnjeni naslednji pogoji:

  • zagotovljena 80 % prisotnost specializanta na kroženju (kar se smiselno upošteva tudi pri koriščenju dopustov), v skladu s četrtim odstavkom 30. člena Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov (Uradni list RS, št. 22/18, 187/20 in 87/21),
  • delodajalec ima ustrezno pooblastilo za izvajanje specializacije,

delodajalec ima prosto specializantsko delovno mesto;

-        specializanti morajo kolikor je mogoče krožiti v matični ustanovi (Zdravniška zbornica Slovenije pozove glavne mentorje in specializante, da pripravijo ustrezne načrte kroženja).

Celoten dopis Ministrstva za zdravje z dne 13. 4. 2023 si lahko preberete tukaj.

Dalje je za zagotovitev jasnosti zgoraj navedenih navodil, Ministrstvo za zdravje dne 10. 5. 2023 podalo dodatna pojasnila:

-        med pogoji za delo specializanta en dan na teden v matični ustanovi je tudi, da ima ta ustanova na voljo neposrednega mentorja iste stroke, ki je tisti dan prisoten na delovnem mestu,

-        navodila veljajo za vse specializante, tudi za tiste, ki že opravljajo specializacijo,

-        navodila ne veljajo za Univerzitetni klinični center Ljubljana in Univerzitetni klinični center Maribor, saj je njihov namen zagotoviti, da specializanti več krožijo v splošnih in specialnih bolnišnicah.

Celoten dopis Ministrstva za zdravje z dne 10. 5. 2023 si lahko preberete tukaj.

Navodila za izvajanje specializacij z dodatnimi pojasnili je treba začeti uporabljati najkasneje 1. junija 2023.

Pooblaščene izvajalce, specializante, glavne mentorje in koordinatorje specializacij vljudno prosimo, da navedena navodila za izvajanje specializacij dosledno upoštevate.

V zvezi z navodilom ministrstva, da morajo specializanti, kolikor je mogoče, krožiti v matični ustanovi (tj. pri delodajalcu), glavne mentorje in specializante pozivamo, da od najkasneje 1. junija 2023 dalje pripravite programe kroženj na način, da boste specializanti področja, za katera je vaš delodajalec pooblaščen, glede na razpoložljivost specializantskih delovnih mest pri delodajalcu tudi odkrožili. Glede zasedenosti specializantskih delovnih mest se lahko specializanti obrnete na svetovalko za vašo specializacijo. Skladno z Navodili za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani zbornice,  je treba spremembo že pripravljenega programa kroženja sporočiti najmanj 2 meseca pred želeno spremembo oziroma novim kroženjem.