Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Opozarjamo na previdnost pri interpretaciji delnih podatkov ZZZS

10.05.2023 16:31

V Zdravniški zbornici Slovenije dosledno zagovarjamo transparentnost delovanja zdravstvenega sistema. Objava delnih podatkov o izvedenih obravnavah po zdravstvenem delavcu, ki so bili pridobljeni v okviru obračunavanja zdravstvenih storitev od izvajalcev zdravstvenih storitev, pa ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem. 

Objavljeni podatki so brez konteksta, zato podajajo nepopolno in izkrivljeno sliko, saj ne vključuje obsega zaposlitve (skrajšanih delovnikov), vrsta odsotnosti z dela, posebnosti v organizaciji dela, na kar v pojasnilih na spletni strani opozarja tudi sam ZZZS.

Tako objavljeni podatki kažejo predvsem na nujnost potrebe po izboljšanju zbiranja podatkov in poenotenju informacijskih sistemov, na kar vseskozi opozarjamo tako v Zdravniški zbornici Slovenije kot tudi v zdravniških organizacijah. Slike o dostopnosti in kakovosti zdravstvene oskrbe pa podatki še vedno ne dajejo.   

Izkušnje ob v preteklosti objavljenih delnih podatkih ZZZS kažejo, da takšen tip zbiranja in objave podatkov predvsem ne vključuje vsega opravljenega dela zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, denimo dela na bolniškem oddelku, sodelovanje pri zahtevnejših posegih, konzultacijah, dela v dežurstvu, pedagoškega in razvojno-raziskovalnega dela, vodenja kakovosti ter izobraževanja, ki je potrebno da zdravniki lahko varno in kakovostno opravljajo svoje delo.  

Iz tako objavljenih podatkov ni mogoče neposredno sklepati o obsegu opravljenega dela tudi zato, ker se različne storitve namreč evidentirajo in obračunavajo po zelo različnih obračunskih pravilih. Poleg tega poudarjamo, da ZZZS na podlagi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju izvajalcem zdravstvenih storitev neposredno ne refundira plač zaposlenih, temveč plačuje za storitve, pri čemer je plača le del cene storitve.

Zato smo v Zdravniški zbornici Slovenije presenečeni, da se je Zavod za zdravstveno  zavarovanje Slovenije ob vsem tem in vseh opozorilih, ki jih je sam navedel ob objavi podatkov, odločil za javno objavo delnih podatkov še pred njihovim preverjanjem pri izvajalcih, s katerimi bi lahko skupaj odpravil vse naštete pomanjkljivosti.  

Na podlagi vsega navedenega vse opozarjamo na izredno previdnost pri interpretaciji objavljenih podatkov.