Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(UVODNIK) Mladi zdravniki kot znanilci sprememb

08.05.2023 13:12
Letošnje in prihodnje leto bosta prelomni. Prihaja reforma slovenskega zdravstva. Začenja se polagati temelje za zdravstveni steber plač. Mladi zdravniki se zavedamo odgovornosti novonastalih sprememb in hkrati priložnosti, ki jih te ponujajo. Boljši delovni pogoji. Dostopnost javnega zdravstva, sledenje denarja pacientu. Možnost karierne poti za zdravnike in fleksibilnega načina zaposlitve. Izboljšanje organizacije dela in hkrati možnost avtonomije v svojem poklicu. Administrativne razbremenitve ter izboljšanje informacijskih sistemov. To so spremembe, ki jih načelno podpira vsak – ne samo zdravnik, ampak tudi državljan. Prevesti ideje v dejanja pa je mnogo težji korak.

Mladi zdravniki Slovenije smo skupina navdušencev, smo »multipraktiki«, ki poleg svojega kliničnega dela prosti čas in energijo vlagamo v izboljšanje sistema. Na poti od pavšalnega naštevanja idej do uresničitve pa leži nešteto ovir. Treba je prečesati zakonodajo ter preplezati celoten birokratski ustroj, da se ideja lahko izrazi. Še ko je projekt zelo blizu uresničitve in je praktično že sprejet, se lahko oglasi kakšna skrita interesna skupina in vse skupaj podre, kot nenaden piš vetra podre hišico iz kart. Biti aktivist ni lahko. Marsikoga obseg potrebnega dela odvrne in se raje umakne nazaj v svoje varno mikrookolje – ambulanto, operacijsko ali kakšen drug kotiček, kjer ga ne napadajo medijske bombe iz zdravstvene politike. 

Mladi zdravniki Slovenije smo interesna skupina, v okviru katere deluje tudi Delovna skupina za mlade zdravnike pri Zdravniški zbornici. Letos smo na 3. volitvah v zgodovini organizacije izvolili novo ekipo predstavnikov, ki je nadomestila kolege, ki so svoj pečat pustili v preteklih letih. Novi predstavniki smo: Alenka Bahovec, Polona Gams, Sara Habjan, Jan Jamšek, Valentina Pugelj, Luka Puzigaća in Eva Zlodej. V širši ekipi sodelujejo še Sanja Mali, Mitja Oblak ter mnogi drugi člani, katerih pomoč je neprecenljiva. Prvič smo izvedli delovni vikend, na katerem smo intenzivno razpravljali o slovenskem zdravstvenem sistemu, bodoči reformi zdravstva ter predvsem o delovnopravnem položaju zdravnikov. Poglobili smo se v zdravstvene sisteme tujih držav, saj je pri oblikovanju ukrepov smiselno, da se zgledujemo po dobrih praksah iz tujine. Nekatere izmed držav (Madžarska, Čile) so s plačno reformo uspele zadržati zdravnike v svoji državi, druge so nam lahko zgled s svojo preglednostjo (Nemčija) ali uspešnostjo pri privabljanju tujih zdravnikov. V luči plačne reforme si želimo doseči kar se da pravičen sistem za vse zdravnike, ki bodo imeli možnost karierne poti, stimulativnega plačila ter dostojnih delovnih pogojev.

Misel na to, kako bomo delali in živeli naslednjih 30, 40 let, marsikoga navda z grozo. Ali bo vse še naprej isto kot sedaj? Bomo specializanti le orodje za administrativno delo ter prisiljeni izvajati nedovoljene delovne prakse? Samo za primer naj navedemo neplačana dežurstva, prisilno dežuranje kljub majhnim otrokom do 3 let, razporejanje na delovna mesta izven programa kroženja. Kakšni pa bomo mi, ko bomo izkušeni zdravniki specialisti? Skrbi nas, da se bo kolesje samo zavrtelo naprej. Čeprav je naš fokus na mladih zdravnikih, si vseskozi prizadevamo tudi za ureditev statusa zdravnikov specialistov. Po eni strani, ker prepoznavamo njihovo pomembno vlogo, po drugi, čisto pragmatični, pa – tudi mi kmalu ne bomo več mladi. Zato se še naprej trudimo. Pišemo dopise, se udeležujemo razprav ter si upamo biti glasni, ko je treba.

V veliko čast nam je, da so naše delo prepoznali tudi na Koordinaciji zdravniških organizacij, kjer smo imeli priložnost predstaviti svoje ideje. Kljub temu da nam morda kdo očita mladostno zaletavost, pa je energija in zanos naših članov tisto gonilo, ki daje moč tudi zdravnikom na najvišjih položajih v cehu. Vi imate moč, da v družbi začrtate spremembe. Uspešnost sprememb pa je odvisna od celotnega zdravništva, naše enotnosti in sposobnosti, da v prelomnih časih držimo skupaj. 

AVTORICA: Asist. Polona Gams, dr. med., vodja Delovne skupine za mlade zdravnike pri ZZS

Članek je bil prvotno objavljen v reviji ISIS POVEZAVA >>>