Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ko so težki trenutki mimo, ljudje želijo živeti

03.05.2023 08:00

»Zgodbe bolnikov, ki umrejo v naši oskrbi, so zelo različne. Dajejo pa nam eno glavno sporočilo, da si bolniki večinoma zelo želijo živeti. Mnogo pogosteje nas sprašujejo, kaj lahko še naredimo, da bo življenje kljub bolezni trajalo čim dlje in da bo čim bolj kakovostno, kot pa da bi govorili o prekinitvi življenja,« je na mednarodni konferenci o pomoči pri samomoru in evtanaziji poudarila dr. Maja Ebert Moltara, vodja paliativne ekipe Onkološkega inštituta, ki se vsakodnevno srečuje z umirajočimi. 

S poslušalci je delila svoje poglede: »Umirajoči bolniki te učijo, kaj je pomembno v življenju. Bolniki pomislijo, da bi radi končali življenje, ko so v hudi stiski. To moremo kot zdravstveni delavci pravočasno prepoznati in bolnikom stati ob strani. Preko kritične točke, da olajšamo simptome, da olajšamo situacijo v tistem trenutku. Ko so težki trenutki mimo, ljudje želijo živeti.« V slovenskem prostoru moramo več delati na paliativni oskrbi. Tako bomo omogočili našim bolnikom, da bodo umrli, kjer bodo želeli.

Celotno predavanje dr. Maje Ebert Moltara

 

Do posnetkov ostalih govorcev mednarodne konference lahko dostopate tukaj >>>