Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Spanje in zdravje

10.04.2023 06:00
Skupina multidisciplinarnih raziskovalcev z nove celine, pod pokroviteljstvom kalifornijske univerze, je pod drobnogled vzela hipotezo dr. Fu, da predstavlja dober spanec najboljšo zaščito pred nevrodegenerativnimi spremembami in njihovimi negativnimi, neredko celo usodnimi spremembami.  
Dr. Fu svoje trditve utemeljuje s spoznanji, da pomanjkanje in slaba kakovost spanca spodbujata oz. pospešujeta degeneracijo možganov in živčevja. Hkrati pa poudarja, da dolžina spanca sama po sebi še ni neposreden povod za negativne spremembe možganov in živčevja. Nekateri ljudje so sposobni pomanjkanje spanja nadoknaditi z njegovo večjo intenzivnostjo in boljšo kakovostjo. Možgani naj bi svoje spalne naloge in dolžnosti v časovni stiski lahko opravili v krajšem času – hitreje in bolj intenzivno. Kar pomeni, da krajši spanec ni nujno vedno enak pomanjkanju spanja. 

Dr. Fu in dr. Ptacek te ugotovitve pripisujeta posameznikovemu genomu, ki pri izbrancih vsebuje specifični gen za boljšo/večjo učinkovitost spanja. Ta posameznikom omogoča, da kljub krajšemu času pod toplo odejo ostanejo zdravi, krepki in vitalni – varni pred degenerativnimi procesi. Svojo predpostavko sta potrdili z raziskavami na laboratorijskih miškah, ki kljub genetski obremenjenosti z Alzhaimerjevo boleznijo in demenco ob pomanjkanju spanja niso kazale znakov nevrodegenerativnih sprememb, motenj in poškodb in posledično tudi niso zbolele. Pri teh živalih so potrdili obstoj gena za učinkovito spanje, ki omogoča učinkovito kompenzacijo pomanjkanja spanca z večjo intenzivnostjo in hitrostjo procesov, ki se v organizmu odvijajo v spanju. Zahvaljujoč temu »spalnemu genu« si lahko izbranci brez škode privoščijo le 4 do 6 ur spanja na noč. Genetski material jim namreč omogoča, da se učinkovito izognejo tveganju, povezanemu s pomanjkanjem spanja, ki pri ostalih vodi do motenj, poškodb, bolezni in celo (pre)zgodnje smrti. Pričujoči »elitni spalci« naj bi služili kot model za preučevanja preprečevanja nevrodegenerativnih sprememb možganov in živčevja, ki so pogoste predvsem pri starejših. Hkrati pa sta dr. Fu in dr. Ptacek z izsledki svoje najnovejše študije postavili pod vprašaj dosedanja priporočila za zdrav spanec. Pred izziv pa postavljata tudi kolege ostalih specialnosti, ki preučujejo degenerativne spremembe pri človeku, zlasti skozi prizmo dolžine spanca oz. spalne higiene.
Viri: www.americanscientist.com,www.science.com, www.contemporaryscience.com

AVTORICA: Nina Mazi, Ljubljana
Članek je bil objavljen v reviji ISIS, april 2023. POVEZAVA >>>