Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

"Če želimo ohraniti javno mrežo, se mora degradacija javnih ustanov ustaviti."

06.04.2023 11:08

Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so danes obiskali vodstva ustanov in zdravnike na Gorenjskem v ZD Kranj in SB Jesenice. Na srečanju so se seznanili z izzivi na terenu in predstavili možnosti in podporo, ki jo nudi članom Zdravniška zbornica Slovenije. 

Zdravniki v Zdravstvenem domu Kranj so prepričani, da bi morali specializanti v času kroženja več časa preživeti v matični ustanovi, saj bi na takšen način bolje spoznali zavod, v katerem bodo zaposleni. Prav na to je Ministrstvo za zdravje že opozorila tudi zbornica, zato se pripravlja rešitev, da bi specializant en dan na teden delal v matični ustanovi. Prav tako so opozorili, da so specializanti v neenakem položaju, saj tisti na začetku specializacije družinske medicine skladno z interventnim zakonom dobijo dodatek dodatek k plači, starejši specializanti, ki so začeli pred sprejemom zakona pa tega dodatka ne dobijo. V zdravniški zbornici so na to že opozorili ministrstvo, naj izenači položaj vseh specializantov. 

Družinski zdravniki na Gorenjskem so opozorili na veliko administrativno obremenitev. “Tretjina časa v ambulanti gre za zavarovalniške zadeve,” poudarjajo. Predvsem dolgotrajne bolniške staleže bi lahko vodili zdravniki medicine dela. 
Dodatna težava primarne ravni je pomanjkanje zanimanja določenih specializacij za primarni nivo, predvsem radiologov, oftalmologv, ortopedov ali dermatologov. 

Zdravniki so opozorili tudi na način izbire specializacij, ki ne odraža potreb in želijo spremembe pri načrtovanju. Število specializacij predlaga odbor za načrtovanje specializacij, ki deluje v okviru Ministrstva za zdravje. Na podlagi predloga odbora minister za zdravje s sklepom določi število posameznih vrst specializacij.

Zdravniki v javnih zavodih opozarjajo, da delavec v javnem sektorju ni cenjen. Zato bodo zdravniki, sestre in drugi še naprej zapuščali zdravstvene domove, saj direktorji zdravstvenih domov nimajo vzvoda, da bi konkurirali zasebnikom za kadre na prostem trgu, ker jim nimajo česa ponudit. Zasebnik v nasprotju takšnih omejitev s plači ali delovnimi pogoji nima. Če želimo ohraniti javno mrežo, se mora degradacija javnih ustanov ustaviti, opozarjajo predstavniki zdravništva.