Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Skupščina Zdravniške zbornice tudi o možnih rešitvah za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

06.04.2023 09:40

Včeraj popoldne je na Zdravniški zbornici Slovenije potekala 111. seja skupščine, ki je bila zelo uspešna, saj je bila sprejeta večina predlaganih sklepov. Prav tako je v drugem delu sledila zelo vsebinska razprava pri točki o predlogih za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Prof. dr. Bojana Beović je v uvodnem nagovoru izpostavila pomembnost aktivnosti sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides za boljše zdravniške plače. Kot je dejala, primerljivost zdravniških plač s povprečno plačo v Sloveniji močno zaostaja za državami, ki jih imamo za manj razvite. Zavzemanja Fidesa so zato po njenih besedah zavzemanja za ohranitev javnega zdravstva in zanimanja za zdravniški poklic.

Med prihodnjimi aktivnostmi zbornice je prof. Beović izpostavila vprašanje evtanazije. "Razprave o tej temi smo že imeli, a jih bo verjetno treba ponoviti," je dejala. Menila je tudi, da bo skupščina na eni od prihodnjih sej morala obravnavati kakovost in varnost v zdravstvu. "To, kako kakovostno delamo zdravniki, kako zagotavljamo varnost, mora biti del stroke in ne sme prihajati iz uradov, ministrstva, neke agencije, kjer zdravniki nimamo pomembne besede," je opozorila.

V nadaljevanju je skupščina potrdila spremembo Statuta Zdravniške zbornice Slovenije glede kvoruma za volitve predsednika. Kvoruma zdaj v statutu ne bo več. 

Prav tako so bile potrjene dopolnitve Statuta Zdravniške zbornice Slovenije, ki se nanašajo na prenos pristojnosti za sprejem aktov zbornice. Poslancem skupščine je bilo predstavljeno finančno poslovanje zbornice in finančni načrt za leto 2023. Vsi trije dokumenti: finančno poročilo za leto 2022, poročilo skrbstvenega sklada za leto 2022 in finančni načrt za leto 2023 so bili potrjeni.

Na predlog poslanca Krištofa Zevnika je bila uvrščena na dnevni red tudi točka o e-volitvah. Poslanci so s sklepom naložili organom zbornice, da do naslednje skupščine pripravijo vse potrebne spremembe pravnih akrov in pravilnike, da bi se v prihodnjem mandatu volitve lahko izvedle na elektronski način. Še vedno pa bi ostala možnost, da kdor želi, lahko volitve opravi kot do sedaj, to je z glasovnico po pošti.    

V nadaljevanju je Peter Renčel, vodja Oddelka za pravne zadeve, predstavil nabor možnih ukrepov za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović je članom v uvodu pojasnila povod za nastanek predloga, ki je nedavno zakrožil tudi v javnosti. Kot je povedala, je konec minulega leta minister za zdravje zbornico pozval, naj pripravi konkretne zakonske predloge. Ministrstvo se na predlog uradno še ni odzvalo, od vseh zdravniških organizacij pa do konca aprila želi še predloge, kaj se mora po njihovem mnenju v slovenskem zdravstvu spremeniti. Predsednica je poslancem povedala, da se to že pripravlja.

Mer predlogi za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in okrepitev javne zdravstvene mreže so med drugim institut neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev, ki bi omogočil večjo fleksibilnost. Prav tako predlog vsebuje preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov v neprofitne javne gospodarske družbe. Poslanci so o rešitvah razpravljali zelo vsebinsko, zastavljali vprašanja in izrazili tudi kar nekaj pomislekov npr. v povezavi s preoblikovanjem javnih zavodov. Razprava o tej temi se bo še nadaljevala.