Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(POSNETEK IN PREDAVANJA) Konferenca o izzivih zdravstva v prihodnosti

05.04.2023 12:42

Uvodoma sta predstavnika Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ter NIJZ predstavili izzive prihodnosti, ki so povezani s staranjem. Kaj to že danes pomeni za delo bolnišnic, je predstavila strokovna direktorica UKC Maribor prof. dr. Nataša Marčun Varda. Predstavniki Zveze organizacij pacientov ter uporabnikov zdravstvenih in socialno varstvenih storitev Slovenije so strnili pričakovanja, ki jih imajo uporabniki storitev od zdravnikov in celotnega zdravstvenega sistema. 

PREDAVANJA SO DOSTOPNA NA TEJ POVEZAVI V PDF OBLIKI >>>

 • 00:00:00 Začetek
 • 00:24:08 Uvodni pozdrav - prof. dr. Bojana Beović, predsednica ZZS
 • 00:25:49 Vplivi demografskih in tehnoloških sprememb na vire in izdatke za zdravstvo - mg. Eva Šarec, UMAR
 • 00:42:40 Vpliv demografskih sprememb na delo v zdravstvu - prf. dr. Nataša Marčun Varda, UKC Maribor
 • 00:55:22 Podatki o specializacijah in prihodih iz tujine - prof. dr. Bojana Beović, ZZS
 • 01:09:30 Vizija mladih zdravnikov za prihodnost javnega zdravstva - Luka Puzigaća, Mladi zdravniki
 • 01:14:14 Izkušnja Republike Hrvaške - dr. Krešimir Luetić, predsednik Hrvaške zdravniške zbornice
 • 01:29:51 Načrtovanje kadrov v zdravstvu - dr. Tit Albreht, NIJZ
 • 01:44:58 Pričakovanja uporabnikov storitev - Gregor Cuzak, Zveza organizacij pacientov Slovenije
 • 01:58:12 Glavni izzivi zobozdravstva - Krunoslav Pavlović, predsednik odbora za zobozdravstvo ZZS
 • 02:13:28 Usklajevanje dolžine specializacij s primerljivimi sistemi - dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdrav. društva
 • 02:21:13 Predlagane sistemske rešitve - prof. dr. Bojana Beović, ZZS
 • 02:36:24 Kako obdržati zdravnike v javnem zdravstvenem sistemu - Damjan Polh, predsednik FIDES
 • 02:47:09 Danijel Bešič Loredan, Minister za zdravje

Na konferenci o izzivih zdravstva v prihodnosti smo v Zdravniški zbornici Slovenije predstavili zakonske predloge za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenega sistema. Med drugim predlagamo preoblikovanje zdravstvenih zavodov v javna podjetja, ukinitev koncesij ter uvedbo instituta neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev.

Eden od ključnih predlogov je reorganizacija zdravstvenih zavodov, ki bi poslovali podobno kot javna podjetja, ki bi bila še vedno v državni ali občinski lasti. Cilj preoblikovanja bi bilo povečanje konkurenčnosti javnih izvajalcev v razmerju do zasebnih.

Kot drugi predlog je navedla ukinitev koncesij in uvedbo fleksibilnejšega financiranja zdravstvenih storitev glede na spreminjajoče se potrebe pacientov. Po predlogu bi, tako Beović, zdravniki z licenco in pogoji za opravljanje dela lahko opravljali svoje storitve za potrebe javne mreže.

S tretjim predlogom si želijo pri zbornici povečati agregatno ponudbo dela zdravnikov z uvedbo instituta neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev. Gre za položaj, pri katerem bi zdravniki lahko delali bodisi kot zasebniki ali pri zasebnikih ali pa v državnih zdravstvenih ustanovah.

Med predlogi je tudi postavitev neodvisne agencije za kakovost in podporo digitalizaciji v zdravstvu. V agencijo bi morali po predlogu zbornice podatke prispevati vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti v Sloveniji, agencija pa bi med drugim obravnavala tudi vse neželene dogodke.

Zbornica predlaga tudi normativno ogrodje za administrativno razbremenitev zdravnikov, izenačitev ureditve kritja stroškov zdravstvenih storitev v tujini s kritjem stroškov zdravstvenih storitev v Sloveniji pri zasebnem izvajalcu, poenostavitev ureditve napotovanja bolnika na specialistično oziroma bolnišnično obravnavo ter povečanje transparentnosti postopkov javnega naročanja na področju medicinske opreme in medicinskih pripomočkov.

Zadnjega dela konference zdravniške zbornice se je udeležil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Kot je povedal, je zdravništvu v svojem imenu in in imenu vlade sporočil, naj jim posredujejo z vsemi deležniki zdravništva usklajen dokument s predlogi sprememb in rešitev.  Maja bo nato vlada sklicala skupno srečanje oz. konferenco, kjer se bodo o vseh predlogih "odkrito pogovorili".

 

Konference se je udeležil tudi predsednik Hrvaške zdravniške zbornice Krešimir Luetić, ki je pojasnil, da imajo na Hrvaškem podobne probleme in izzive kot v Sloveniji, pa tudi podobne poglede na rešitve.

"Jasno nam je, da brez dovolj zdravnikov ni vzdržnega javnega zdravstvenega sistema. Zdravniki bi morali biti predvsem zadovoljni in izbirati javni zdravstveni sistem, ker bomo sicer priča slabljenju javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji in na Hrvaškem na škodo vseh državljanov," je dejal.