Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(USTNO ZDRAVJE IN SISTEMSKE BOLEZNI) Pomen ustnega zdravja pri bolnikih z rakom vratu in glave

03.04.2023 14:58

V sklopu projekta Ustno zdravje, ki ga organizira Zdravniška zbornica Slovenije, je Jana Krapež, dr. dent. med., specialistka za zobne bolezni in endodontijo, ki deluje v Centru za zobne bolezni in endodontijo Stomatološke klinike, spregovorila o zdravljenju bolnikov z rakom vratu in glave ter o pomenu ustnega zdravja pri teh pacientih.

Zdravo zobovje je izjemnega pomena tudi pri rakavih bolnikih. Če je rak glave in vratu diagosticiran v napredovali fazi, je treba poleg operacije ta predel tudi obsevati. Obsevanje v področju glave in vratu uničuje hitro deleče se tumorske celice, žal pa povzroči spremembe tudi na zdravih okoliških tkivih. Med drugim tudi na zobeh in obzobnih tkivih. Spremembe so trajne in samo s pomočjo zobozdravnika in prilagojeno higieno je možno vzdrževati zdravo okolje v ustni votlini. 

Pred začetkom zdravljenja raka glave in vratu je potreben konzilij, sestavljen iz več specialistov različnih medicinskih strok, med katerimi je tudi zobozdravnik. Poleg načrta zdravljenja rakavega obolenja naredijo tudi načrt zdravljenja zob in obzobnih tkiv pred, med in po obsevanju. Pred obsevanjem morajo ekstrahirati tudi nekatere zdrave zobe – tiste, ki so v okolici tumorja, zaradi operacije in tiste, ki so v obsevalnem polju z najvišjimi dozami obsevanja. Poleg tega ekstrahirajo vse bolne zobe ali zobe z bolnimi obzobnimi tkivi. Med obsevanjem poskušajo bolniku olajšati akutne posledice zdravljenja. Po obsevanju pa pomagajo bolniku vzdrževati zdravo ustno votlino.

Večina bolezni v ustih je kroničnih, zato jih ne čutimo. Ko jih, pa je navadno prepozno. Redni obiski pri zobozdravniku so pomembni predvsem zato, da so bolezni in težave na zobeh in obzobnih tkivih dovolj hitro odkrite in pozdravljene.

 

Vabljeni k branju in deljenju vsebin, ki so nastale ob letošnjem svetovnem dnevu ustnega zdravja >>>

Vabljeni k spremljanju in deljenju vsebin iz naše Facebook strani Ustno zdravje >>>