Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(JAVNA TRIBUNA) Prenova endodontskih storitev po mnenju zobozdravnikov prinaša manj dostopno zobozdravstvo

29.03.2023 15:10

Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije opozarja, da ukinitev doplačil za endodontske storitve zmanjšuje dostopnost do zobozdravstvenih storitev. Prepričani so, da se bodo s tem povečale čakalne vrste na sekundarnem nivoju, delež zasebnih storitev, zaradi več nujnih primerov zdravljenja pa tudi obremenitev blagajne ZZZS.



Predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović je na današnji novinarski konferenci povedal, da zobozdravnike skrbi za ustno zdravje prebivalstva, saj 560.000 ljudi nima opredeljenega osebnega zobozdravnika. "Menimo, da s tako prenovo še dodatno zmanjšujemo dostopnost do zobozdravstvenih storitev," je opozoril.

Opozarjajo, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) z ukinitvijo doplačila za strojno obdelavo koreninskih kanalov na primarni ravni uvedel tehnološko in materialno bistveno dražjo storitev, za to pa ni namenil dodatnega denarja, kar zobozdravstvenim ambulantam povzroča dodatne stroške.

Pavlović je dejal, da bodo zobozdravniki, če bo model obveljal, bolnike napotili na sekundarni nivo, nekateri pa bodo te storitve opravljali le kot zasebniki. Opozoril je, da je na sekundarnem nivoju le šest programov, že sedaj pa čakalne dobe znašajo dve leti. "Nekateri kolegi pa bodo skušali ta izpad kompenzirati z dvigom doplačil na drugih področjih, se pravi zalivk, protetike in ostalih storitev," je povedal.

Zobozdravnica Alenka Karabonja iz Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens je opozorila, da ZZZS ni upoštevala materialne stroške širjenja kanalov in amortizacije, stroški dela pa so nerealni. Dejala je, da pri strojnem širjenju kanalov le materialni stroški presegajo plačilo ZZZS.

Karabonja je ob tem dejala, da sindikat razmišlja o oblikah protesta in pritisku na zavarovalnico, saj se želijo pogajati za "sodobne standarde z realnimi cenami".