Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(USTNO ZDRAVJE IN SISTEMSKE BOLEZNI) Kaj pomeni slabo ustno zdravje za srčne bolnike?

24.03.2023 12:08

Letošnji Svetovni dan ustnega zdravja namenjamo predvsem ozaveščanju o vplivu ustnega zdravja na sistemske bolezni. Ustno zdravje je namreč neločljivo povezano s splošnim zdravjem. Bolezni zob in ustne votline pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika, njegovo vsakodnevno delovanje in psihosocialno stanje. Povezanost ustnega in splošnega zdravja se kaže v obeh smereh. Nekatere sistemske bolezni se s svojimi simptomi in znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Velja tudi obratno, saj zdravje ustne votline vpliva tudi na nekatera druga bolezenska stanja. 

Za ustno zdravje moramo skrbeti ves čas. Še posebej dobro morajo za ustno zdravje skrbeti kronični srčni bolniki, saj lahko slabo ustno zdravje privede do dodatnega poslabšanja njihove kronične bolezni. V primerih kirurških posegov na srcu ali ob transplantaciji pa lahko slabo ustno zdravje pomeni, da bo potrebna hitra ekstrakcija tudi več zob, da bo pacient pripravljen na nujen zahteven poseg ali presaditev organa.

Kot poudarja kardiologinja doc. dr. Katja Prokšelj iz UKC Ljubljana, srčne bolnike tudi kardiologi ves čas ozaveščajo, kako izjemno pomembna je dobra ustna higiena, še posebej za tiste, ki imajo umetne srčne zaklopke, različne okvare zaklopk in nekatere prirojene srčne napake.


»Ti bolniki imajo namreč večje tveganje za posebno obliko okužbe srca, ki jo imenujemo infekcijski endokarditis. Eden najpogostejših vzrokov
infekcijskega endokarditisa so prav okužbe iz ustne votline, zato je za te bolnike izjemnega pomena, da je zobovje ves čas čim bolj zdravo in urejeno. Takim pacientom tudi povemo, da pred večjimi posegi v ustih potrebujejo tudi antibiotično zaščito, kar preprečuje, da bi se ob takem posegu ustvaril predpogoj za okužbo,« pojasnjuje doc. dr. Katja Prokšelj in dodaja, da so vsi srčni bolniki tudi opozorjeni na nujnost rednih pregledov pri zobozdravniku, da ohranjajo čim bolj zdravo zobovje. 

Vabljeni k branju in deljenju vsebin, ki so nastale ob letošnjem svetovnem dnevu ustnega zdravja >>>

Vabljeni k spremljanju in deljenju vsebin iz naše Facebook strani Ustno zdravje >>>