Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv k izpolnitvi napovedi o gradnji prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

23.03.2023 14:20

Odziv Zdravniške zbornice Slovenije ob napovedih, da bo iz načrta za okrevanje in odpornost, ki ga financira evropski sklad, izključena širitev prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. 

Mednarodni podatki kažejo, da v Sloveniji trenutno primanjkuje med 1.000 in 1.400 zdravnikov, da bi vsaj dosegli trenutno povprečje Evropske unije. Kljub izrednim naporom, s katerimi Slovenija postopno lovi zaostanek pri številu zdravnikov, je povečanje vpisa na študij medicine za našo državo strateškega pomena. To zahtevata staranje prebivalstva in razvoj medicinske znanosti. Zagotovitev študijskih prostorov in ustrezno usposobljenega strokovnega osebja mora ostati prioritetna naloga vsake države, ki resno načrtuje oskrbo prebivalstva v prihodnosti. Vsak zamik pri zagotavljanju osnovnih pogojev za postopno povečanje števila zdravnikov prinaša resne posledice in oddaljuje nujno potrebno in celovito reformo. Le s celovitimi rešitvami lahko naslovimo vse probleme, ki so se v zdravstvu nakopičili skozi desetletja. Eden od temeljnih rešitev je zagotavljanje dovolj velikega števila dobro usposobljenega medicinskega osebja.

Zato pričakujemo izpolnitev napovedi o gradnji kampusa Vrazov trg Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, na katero sprememba vira financiranja ne sme vplivati.