Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

"Nasilje nad zdravstvenim osebjem ostaja nekaznovano"

15.03.2023 14:48

V Zdravniški zbornici Slovenije zaznavamo vse večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki pa pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano. Na to je javno opozoril tudi zdravnik ZD Kamnik Rok Ravnikar. Okrožno državno tožilstvo je namreč zavrglo ovadbo policije, podano zaradi groženj, ki so jih bili deležni zaposleni v Zdravstvenem domu Kamnik. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ob novem primeru verbalnega nasilja nad zdravstvenimi delavci poudarja, da bi bilo treba v družbi poskrbeti za zmanjšanje nasilne komunikacije.

V Zdravniški zbornici Slovenije zaznavamo vso večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki pa pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano. Na to je javno opozoril tudi zdravnik ZD Kamnik Rok Ravnikar. Okrožno državno tožilstvo je namreč zavrglo ovadbo policije, podano zaradi groženj, ki so jih bili deležni zaposleni v Zdravstvenem domu Kamnik. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ob novem primeru verbalnega nasilja nad zdravstvenimi delavci poudarja, da bi bilo treba v družbi poskrbeti za zmanjšanje nasilne komunikacije.
Na Policijski postaji Kamnik so na podalgi prijave zdravnika Roka Ravnikarja na ljubljansko okrožno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi dejanja grožnje. Tožilstvo je ovadbo zoper pacienta zavrglo, saj da gre za "splošne grožnje, ki niso toliko konkretizirane, da bi bilo mogoče sklepati, da bo takšno dejanje neposredno storil prav zoper naključna sogovornika, ki sta v ZD Kamnik govorila s pacientom", je razvidno iz sklepa tožilstva, ki ga je Ravnikar objavil na Twitterju.
Nasilje oškoduje tudi paciente, ob tem opozarja Ravnikar. "Ne samo ob samem dogodku, ko prekine delovni proces in poveča vznemirjenost osebja in vseh prisotnih, ampak tudi na dolgi rok. Zaradi tega zdravstveni delavci zapuščajo poklic, s tem so oškodovani tudi pacienti. Javne ustanove, zdravstvene pa še posebej, morajo biti prostor, kjer so tako zaposleni, kot tudi obiskovalci varni pred nasiljem. Udejanjiti moramo ničelno toleranco do nasilja v tem okolju," zaključuje zdravnik.
Brez epiloga za zdaj ostaja tudi prijava številnih groženj, ki so jih pod svojimi objavami na Facebooku prejeli Mladi zdravniki Slovenije.