Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Obisk zbornice v Zasavju: dobre prakse in izzivi

14.03.2023 16:29

Vodstvo Zdravniške zbornice Slovenije je bilo 14. marca na regijskem obisku v Zasavju. Dopoldne se je najprej srečalo z vodstvom Zdravstvenega doma Trbovlje, direktorjem dr. Denisom Tomšetom, strokovnim vodjem Romanom Kraljem, dr. med., spec. spl. med., in strokovno vodjo za zdravstveno nego Katarino Kočnar, dipl. med. sestro. Tomše je izpostavil, da so v zadnjih petih letih vse ambulante družinske medicine zapolnili z ustreznim kadrom in zato kadrovskih težav s pomanjkanjem zdravnikov, kot jih imajo v nekaterih drugih delih Slovenije, nimajo. Zaradi porodniškega dopusta iščejo le nadomeščanje za eno pediatrinjo.

Kot dobro prakso so izpostavili, da delo zdravnika predstavijo že gimnazijcem v regiji in jih skušajo zanj navdušiti. V stiku so tudi s študenti obeh medicinskih fakultete, ki jih dvakrat letno povabijo na srečanje. Od 20 do 25 študentov medicine se jih na koncu okoli 10 do 20 % odloči za delo v regiji, kar za zdaj še zadostuje za popolnitev zdravniških delovnih mest v ZD. Roman Kralj je izpostavil še, da se trudijo biti družini prijazna ustanova, zato je njihov delavnik 174 ur na mesec. »Prekomerno delo lahko rojeva tudi slabo delo,« je povedal. V prihodnje si v ZD Trbovlje želijo pridobiti specializante za še štiri področja: medicino dela, psihiatrijo, okulistiko in urgentno medicino.  

Nato je sledilo srečanje z vodstvom Splošne bolnišnice Trbovlje. Trboveljska bolnišnica se sooča s pomankanjem zdravnikov. Vsaj delno bi težavo reševali s pomočjo specializantov. Imajo jih šest, od katerih štirje krožijo v Ljubljani. Na kardiologiji so še posebej odvisni od pomoči specializantov. Vodstvo bolnišnice je zato izpostavilo, da bi bilo dobro imeti ves čas reden stik s specializanti, ki bi obvezno vsaj en dan tedensko delali v matični ustanovi. Zbornica pa je SB Trbovlje svetovala še, da naj bolnišnica sistematično pogleda, kaj vse še lahko akreditira, saj se bodo tako lahko specializanti več razpisovali na kroženje tudi v SB Trbovlje.

Prav tako si v SB Trbovlje prizadevajo, da bi pritegnili zdravnike iz tujine. Direktor Metod Kurent je povedal, da bo Zdravniška zbornica v okviru pristojnosti pomagala pri prihodu dveh tujih zdravnikov v Trbovlje, ki bosta imela na voljo tudi kadrovski stanovanji. Napovedal je tudi, da bodo odprli dve novi ambulanti.

Po sestankih in delovnem srečanju s poslanci skupščine zbornice v regiji je sledilo še predavanje na temo kakovosti in varnosti pacientov, ki jo je predstavil kirurg prim. mag. Miram Rems, dr. med. Nato je sledila zelo vsebinska razprava o težavah in izzivih, ki jih imajo zdravniki pri svojem delu.

V delegaciji Zdravniške zbornice so bili tokrat predsednica zbornice prof. dr. Bojana Beović, predsednica Sveta za izobraževanje prof. dr. Nataša Bratina, predsednica Komisije za akreditacijo učnih ustanov mag. Dubravka Bračika Vidmar in generalna sekretarka zbornice Tina Šapec, ki je tudi dolgoletna vodja Oddelka za specializacije. Na fotografiji na sestanku z vodstvom ZD Trbovlje: direktorjem dr. Denisom Tomšetom, strokovnim vodjem Romanom Kraljem, dr. med., spec. spl. med., in strokovno vodjo za zdravstveno nego Katarino Kočnar, dipl. med. sestro.  

V SB Trbovlje so vodstvo zbornice sprejeli direktor Metod Kurent, strokovna direktorica Tadeja Jelenko, dr. med., spec. interne medicine, in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Nataša Leskovšek, dipl. m. s., mag. zdr. nege, ter predstojniki oddelkov kardiologije in interne medicine. 

V popoldanskem delu je sledilo srečanje zbornice s člani in predavanje prim. mag. Mirana Remsa, dr. med., z naslovom Kam sodi pacientova varnost?

Delegacija zbornice je obiskala tudi medicinski center Heliks s koncesijo, ki ga vodi zdravnica Alenka Forte, dr. med., specialistka interne medicine in gastroenterologije.  

 

Andreja Basle, univ. dipl. nov., Oddelek za stike z javnostmi ZZS