Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Nekaj spominov na študij

13.03.2023 10:41

O profesorjih osnovnih, predkliničnih in kliničnih medicinskih predmetov za prvo generacijo stomatologov na MF Ljubljana 

Aleksander Sterger

Anatomijo je sprva predaval prof. dr. Milan Cunder in predavanja dopolnil z odličnimi obojeročno izrisanimi skicami. Tako je v eni roki držal belo, v drugi roki pa barvno kredo. Predavanja so bila polnoštevilno obiskana, ker je bil na izpitu precej zahteven.

Kasneje mu je sledila umirjena, skrbno urejena prof. dr. Valentina Kobe, ki je bila na izpitu prijazna, a prav tako zahtevna.

Izpit iz fizike smo opravljali pri prof. Nardinu kar na Srednji tehnični šoli v Ljubljani. Za pozitivno oceno je zadostoval opis zgradbe mikroskopa in njegovega delovanja. 

Za predmet kemija je bil zadolžen prof. dr. Dušan Štucin. Področje zahtevne fizikalne kemije je bilo tako rekoč njegov hobi. Ker za izpit ni bilo ustreznega pisnega gradiva, ga je le redkim študentom uspelo opraviti v prvem poskusu.  

Predavanja iz biologije je nazorno podajal prof. dr. Hubert Pehani, ki pa je pri izpitih le izjemoma uporabil negativno oceno.

Prof. dr. Alija Košir je predavanja iz histologije z embriologijo vsakokrat dopolnil z v mikroskop vstavljenim preparatom – običajno t. i. »kosmancem« – in povabil enega izmed  študentov, da prepozna tkivo na preparatu. Rad se je domislil potegavščine in v mikroskop vstavil dvoje okularjev, tako da več študentom po vrsti ni uspelo prepoznati preparata. Nato je z nasmeškom dvignil mikroskop, da je zaropotalo, in pojasnil napako. Zaposlenega je imel pomočnika, ki je bil njegov »purš«, ko je bil prof. Košir še oficir. Ta je za honorar rad vodil dodatne vaje iz mikroskopiranja za študente in v zahvalo pred izpiti povedal, kaj bo v »kosmancu«.

Predmet fiziologija je predaval prof. dr. Albin Seliškar. Vaje je vodila njegova pomočnica, zelo občutljiva Polona Babnik, ki je imela velik vpliv na profesorja. Če si se ji kakorkoli zameril, nisi opravil izpita.

Za predmet mikrobiologija je bila zadolžena prijazna prof. dr. Milica Valentinčič, ki ji je tudi bolj skromno znanje študentov zadoščalo za pozitivno oceno.

Zelo zahteven predmet fiziološka kemija je predaval znani prof. dr. Andrej O. Zupančič. Predavanja je znal opremiti s številnimi fotografijami. Znanje študentov je preverjal s pisnimi testi, katerih pozitivna ocena je bila pogoj za pristop k izpitu.

Prof. dr. Franc Hribar je bil učitelj predmeta splošna patologija. Če si hotel opraviti izpit, si moral pred izpitom pri predavanjih sesti v prvo vrsto in opraviti »Gesichtskurs«. Na izpitu si moral prepoznati bolezenske spremembe na formalinskem preparatu, imenovanem »kompot«, in spremembe na tkivu pod mikroskopom. 

Uvodno predavanje predmeta sodna medicina je prof. dr. Janez Milčinski pripravil na poseben način. V zatemnjeni predavalnici amfiteatra montažne zgradbe je na močno osvetljeno mizo položil manjši kovček in pripomnil: »To nam je izročila policija.« Nato je kovček odprl in v njem razkril mrtvega novorojenčka. Sledil je opis nadaljnjih potrebnih opravil.

Klinične predmete so predavali profesorji Bedjanič, Tavčar, Merčun, Lavrič. Le za splošno kirurgijo pri Benediku se je pri predavanju posebej opravljal predmetni kolokvij pred celotnim avditorijem. Vaje iz kliničnih predmetov so potekale tako, da so nam klinični asistenti razlagali bolezni ob bolniški postelji.

Vaje iz porodništva smo imeli skupaj s študenti medicine med enotedenskim bivanjem v podstrešnih prostorih Leonišča, urejenih za spanje ter opremljenih z umivalniki, tušem in straniščem. Preko dneva smo pri nosečnicah s predporodnimi težavami večkrat dnevno nadzorovali krvni tlak in srčni utrip. Sredi noči smo bili poklicani v operacijsko sobo. Tako smo doživeli rojstvo otroka s carskim rezom, ki ga je suvereno opravila asistentka Ruža Šegedin, doktorica specialistka ginekologije in porodništva.

Po končanem študiju, ko sem takratnemu dekanu MF prof. dr. Janezu Milčinskemu izrekel del besedila Hipokratove prisege, mi je ta izročil diplomo doktorja splošnega zobozdravstva.

Objavljeno v Isis 2/2021