Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Dvajset let prej ali vpisna generacija 1974/75

13.03.2023 00:00

Miroslava Cajnkar Kac



Izvrsten prispevek kolegice Mirjane Rajer v aprilski številki (Moji spomini na študij – vpisna generacija 1994/95) je morda izziv za novo rubriko v naši reviji. Mene je izjemno navdušil in vzpodbudil, da se vračam še dve desetletji nazaj z le nekaj dogodki, ki pa so me še kar zaznamovali.

Poletje 1974
Kakih tristo ali celo več samozavestnih novopotrjenih maturantov iz cele Slovenije se zbira na pripravljalnem tečaju za sprejemne izpite. Najboljši med najboljšimi, a vseeno z neko tiho skrbjo v srcu: »Bom dovolj dober za sto petdeset izbrancev?«

Tri (ali dva?) tedne ponavljamo snov iz biologije, kemije, fizike ... Za izbrani tuji jezik moramo biti pripravljeni sami.

Ne spomnim se, ali smo bili na gimnaziji Poljane ali kje drugje. Spomin je varljiv prijatelj.

Vem pa, da sem stanovala pri stricu, znanem in spoštovanem profesorju in dolgoletnem dekanu Teološke fakultete, ki ga je takrat že začelo zapuščati zdravje in je potreboval veliko pozornosti in pomoči. Vem tudi, da sem cele popoldneve z zvezki v rokah hodila med gredicami vrtnic na enem najlepših vrtov v strogem središču mesta, ponavljala sto in večkrat ponovljeno in poznano snov za izpite ... razmišljala o svoji prihodnosti, se veselila študija ... in niti pomislila nisem, da sprejemnih ne bi naredila. Takrat mladost in pogum nista poznala strahu.

To je bila prva generacija z računalniško obdelavo rezultatov »sprejemcev«. Seveda je računalnik zatajil in smo na rezultate čakali več kot en teden. Nestrpno, nemirno, v strahu? Jaz vsekakor odraslim in resnim ljudem, kot je bil moj stric, malo »otročje in neodgovorno« na turi po sončnih Karavankah … saj nisem imela več česa izgubiti in občutek, da bom sprejeta, je bil zelo gotov.

Težki začetki 

Kolegi so v študijsko leto »štartali sto na uro«. Meni pa je primanjkovalo časa za učenje. Ure in ure sva ob popoldnevih porabila, da sva prehodila pot na mestni grad. Stričevo srce je slabelo ...

Resno opozorilo, da vlogi »negovalke« in študentke medicine nista združljivi, je prišlo kot glavobol. Stričeva zaskrbljenost za nečakinjo in obiski raznih strokovnjakov. Takrat sem prvič srečala profesorja Borisa Kluna. Prav on je bil tisti, ki je stricu prijazno pojasnil, zakaj ima ljubljena nečakinja glavobole. Ko sva pred leti sedela skupaj na sestankih Zdravniške zbornice, se je te »deklice« med svojimi neštetimi resnimi bolniki še vedno spomnil ...

Ponovni vpis in nova generacija 1975/76
Preselila sem se na Ilirsko. Kdo je ne pozna? V tistem času pojem za medicince in difovce. Začela sem na novo, a pogum in samozavest maturantke iz prejšnjega leta sta skopnela kot sneg v toplem spomladanskem soncu. Ostali pa sta volja in vztrajnost. In zavest, da sem končno podobna ostalim kolegom, da sem šele sedaj prava študentka.

Izpiti in vaje – tisti posebni, izbrani

Prvi letnik: biologijo opravim na predroku z oceno osem, ni slabo. Kemija: ocena pisnega dela med devet in deset; profesor Belič me vpraša, ali hočem deset. O, kako naivna odločitev ... aminokislino, ki naj bi jo napisala, smo kar precej časa iskali med drobnim tiskom neke »dodatne« literature ... v indeks pa vpisana ocena pet (prvo leto vpisane tudi ocene, če izpita nisi opravil), ker je, tako profesor: »Za deset treba znati vse ...« in pokazati študentu, kako majhen je – to vem šele sedaj ...

Drugi letnik: Obramba in zaščita
»Kaj bo dobrega, Miroslava?« vpraša profesor Tomc, ko že drugič pridem odjavit izpit iz Osnov ljudske obrambe. Odjaviti smo se namreč morali osebno pri njem. Verjemite, niti pogledal ni na prijavnico ... imel je izreden spomin za imena študentov ...

Tretji letnik
Mikrobiologijo na predroku naredim z devet ... in prav nič skrito presenečeno vprašanje ene zagrizene kolegice: »Koliko bomo potem dobili »mi«?« Kdo so »MI« in kdo smo »VI«? Še po toliko desetletjih nekoliko zaboli v duši.

Patološka fiziologija ali pafi in šestica, vredna desetke
Padem že na pisnem delu spomladanskega roka. Vzpodbujam se, da imam za učenje še celo poletje. A prihaja nova preizkušnja. V bolnišnici imam dva sorodnika. Teto na infekcijski kliniki, ki si vsak dan želi moje bližine; v Polju (kjer se odvija veliko bolj žalostna, mogoče nekoč v prihodnosti še popisana zgodba) pa svojega ljubega brata, ki mojo bližino, čeprav po navadi čisto tiho, res potrebuje ...

Septembra drugič padem na pisnem delu pafija. Svet se mi ruši, črni oblaki obupa se zgrinjajo nad mano ... nikoli ne bom končala tega študija ...

Kot drobna luč upanja je v začetku oktobra razpisan še en rok izpita z možnostjo izrednega vpisa v četrti letnik. Kakih osemnajst nas je prijavljenih. Naredim pisni del. Kdo bo na ustnem? Govori se, da profesor Pavlin na takih rokih vrže vse študente, profesor Majcnova pa študentkam tako ali tako ni naklonjena ... pravzaprav si najbolj želim profesorja Marjana Kordaša, čeprav slovi kot izjemno strog. Zanj tudi velja, da padeš na izpitu predvsem, če se sam zapleteš v odgovorih; pa da je pravi »mojster«, ker te v ta zapleteni klobčič spretno pripelje ... ti pa ne znaš več ven ...

In ga tudi dobim (tistega dvanajstega oktobra 1978 sva od vseh prijavljenih edino pri njem naredila izpit jaz in še en kolega s priimkom na »C«).

Ne spomnim se niti enega vprašanja, vem pa, da sem odgovarjala samo tisto, kar sem res znala, potem sem bila čisto tiho ... Zapisal je »zlato šestico«, s pripombo, da sem zelo zanimiva s svojim načinom odgovarjanja. HVALA, gospod profesor, zaradi vas je moj študij medicine spet dobil smisel in poznejši poklic svoje poslanstvo.

Pa še ena smešna; vaje iz sodne medicine
Asistent Stražišar s svojo lepo pojočo govorico in zgodbami, ki jih je znal narediti smešne, tudi če so bile še tako strašljive in resne.

Vaje z alkotestom: v skupini smo v glavnem dekleta, samo dva kolega; eden zaprisežen športnik in drugi, ki se z viskijem »ne ukvarja« ... torej, jaz Štajerka, popijem cel deci; merimo vsebnost alkohola v krvi ... zanemarljivo. Asistent Stražišar se čudi ... pri mojih takrat petdesetih kilogramih ... jaz pa se spomnim samo, kako sem vzorno opravila vse naročene »teste« in da je bilo na uri vaj »zelo smešno« ... da sem imela v zvezku zapisane tudi vse izračune, pa nisem vedela, kako sem prišla do njih ... (upam, da je Štajerka, o kateri piše Mirjana, ena nova, iz njene generacije, saj mi taka »slava« še po dvajsetih letih ne bi bila v posebno čast).

Še ena pomembna šestica
Profesor Jože Bohinjec je bil odličen strokovnjak, hematolog in zelo strog izpraševalec. Dobiti šest na izpitu iz interne medicine pri njem, je bilo kot pristati na luni. Za vedno nas je naučil spoštljivega odnosa do znanja in pacientov; natančnosti ter pomena skrbne anamneze in kliničnega pregleda. Še danes nosim v žepu halje majhno ravnilce za objektivno opredelitev tistega, kar najdeš v statusu.

Takih in drugačnih utrinkov je še nešteto. Tudi elegantnih izpitov: pri profesorjih Žargiju, Fettichu, Matajcu ... A ta zapis ni knjiga ...

Končujem ga z izpitom iz sodne medicine 30. decembra 1981. »Na staro leto pa res ne bova imela izpita,« pravi profesor Janez Milčinski. Izpit, bolj kot izpitu podoben lepemu, spoštljivemu, prijaznemu pogovoru, kot simbol in krona zaključenega študija.

Globok poklon, zahvala in spoštovanje velikemu ČLOVEKU in vsem, njemu podobnim.

Pred vrati inštituta me čakata najbolj zvesta kolega in prijatelja Metka in Matija z grafiko ljubljanskega gradu ... prve snežinke padajo izpod neba ... meni pa je tako čudno in tesno pri srcu ... Konec, ali začetek?

Medicina in življenje, prihajam ... a to je že nova zgodba.

Objavljeno v Isis 6/2021