Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zahvala ob 8. marcu

08.03.2023 05:39

Drage kolegice, 

iskrene čestitke ob Vašem prazniku, Dnevu žena. 

Ta praznik nas spominja na politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk. Mejnike, ki se nam danes morda zdijo samoumevni, vendar so tako kot vsak pravičen korak družbe predvsem med ženskami zahtevali velike žrtve in predanost. Razvoj pa je kljub navideznemu izobilju pravic, ki jih vsi danes uživamo, v današnjem času žensko ponovno postavil v deprivilegiran in razvrednoten položaj, saj ji postopoma odreka temeljno pravico ženske, biti mati. 

Čestitam Vam za vse dosežke, predvsem pa Vam čestitam in se zahvaljujem, da ste.

dr. Marko Jug. predsednik skupščine ZZS

Delež žensk med zdravniki narašča 

Med 9.117 aktivnimi člani Zdravniške zbornice je bilo ob začetku leta 64,6% žensk, med zdravnicami 63,8% in med zobozdravnicami 67,7%. Delež z leti raste, saj je bil skupen delež leta 2005 57,4%, med zdravnicami 55,2% in med zobozdravnicami 62,1%.

Med desetimi najbolj pogostimi specializacijami v devetih prevladujejo ženske. Največ (85,5%) jih je v pediatriji, sledita družinska medicina (76,6%) ter ginekologija in porodništvo (75,8%). Moški prevladujejo v kirurgiji (63,6%), vendar se tudi v tej specializacij število žensk povečuje. Še leta 2005 je bilo žensk 14,8%, danes jih je 36,4%.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović se zato kolegicam in sodelavkam v zdravstvu zahvaljuje za opravljeno delo.  

Spoštovane kolegice, drage sodelavke
Hvala, ker v svojem delu, sodelavcih in pacientih poiščete najboljše.
Hvala, ker zahtevate izboljšave za svoje bolnike in sodelavce.
Hvala, da se vsak dan vračate k svojemu delu.
Vaše delo je cenjeno, čeprav vam tega ne povedo vedno, toda v družbi ste nepogrešljive.

Iskrene čestitke ob 8. marcu
Dr. Bojana Beović, predsednica ZZS