Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Stanje v urgentnih centrih je seštevek več faktorjev

30.12.2022 09:06
Predsednica Zdravniške Zbornice Slovenije dr. Bojana Beović ocenjuje, da gre pri trenutnih obremenitvah na urgentnih centrih za seštevek številnih dejavnikov. 
»Dejstvo je, da imamo v tej sezono opraviti s porastom okužb, podobnih gripi. Poleg tega imamo še vedno bolnike s Covid-19 in traja sezona RSV, ki je videti močnejša kot prejšnji dve leti. Prejšnji dve leti teh ni bilo veliko zaradi ukrepov, s katerimi smo preprečevali prenos SARS-Covid, še bolj uspešni pa so bili ti ukrepi za preprečevanje drugih virusnih okužb,« ocenjuje dr. Beović.
Ob tem se kažejo težave, s katerimi se spopadamo v zdravstvu že nekaj časa. V Sloveniji imamo starajoče se populacijo, ki je socialno slabo oskrbljena, saj ni dovolj domov za starejše oziroma ti marsikje nimajo dovolj zaposlenih za njihovo primerno oskrbo. »Marsikdo, ki zboli, pride v bolnišnico in se nato ne more vrniti v domače okolje. To seveda upočasnjuje odtok hudo bolnih in urgence na oddelke, kar bi omogočalo boljše delovanje urgenc. Vse skupaj se sešteva,« ocenjuje dr. Beović, ki pravi, da so težave primarne ravni samo eden od vzrokov za trenutno stanje.  
Hudo sezono gripe poznamo iz prejšnjih let, ko so se morali vsaj klinični centri dodatno organizirati, odpreti oddelke še na nekaterih drugih lokacijah in narediti razporede  zdravnikov in medicinskih sester tako, da so si delo ustrezno razporedili in ga zmogli. To je bilo do neke mere še bolj v času hude pandemije lansko leto, ko je država organizirali sistem, kako obvladati priliv hudo bolnih, to so bile predvsem intenzivne enote. Ocenjuje, da bo tudi sedaj treba poiskati primerljive rešitve, ob tem pa razmišljati, kako zdravstvo narediti bolj odporno na taka nihanja, ki so tudi brez velikih epidemij prisotna vsako leto.