Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Podeljena odličja zbornice izjemnim zdravnicam in zdravnikom

14.12.2022 11:14

Zdravniška zbornica Slovenije je 14. decembra podelila zbornična odličja. Slovesni dogodek je potekal na Zdravniški zbornici Slovenije. Prejemnike odličij sta nagovorila tudi gostiteljica predsednica Zdravniške zbornice Slovenije  prof. dr. Bojana Beović, v imenu ministra za zdravje pa državni sekretar mag. Tadej Ostrc.

Odličja Zdravniške zbornice Slovenije za leto 2022 prejema 17 prejemnikov, od tega 16 zdravnikov, zdravnic, zobozdravnikov in zobozdravnic. Najvišjih odličji  Hipokratovih priznanj - to je odličij za življenjsko delo je letos pet. Prejmejo jih: Aleksander Doplihar, dr. med. (posthumno), prim. Jelka Helena Reberšek Gorišek, dr. med., Metka Klevišar, dr. med., prof. dr. Nataša Ihan Hren, dr. dent. med. in prof. dr. Marjan Bilban, dr. med.

 »Današnja slovesnost in naši nagrajenci dokazujejo, da znamo zdravniki in zobozdravniki v najtežjih trenutkih stopiti skupaj. Znamo poiskati rešitve za najbolj raznovrstne težave in jih nato tudi izpeljati. Vodi nas skrb za paciente, ki se začne z ali celo pred njihovim rojstvom. Kot je zapisano v Hipokratovi prisegi, vstopamo v sleherno hišo, kamor na kličejo, samo zaradi koristi bolnikov. Spremljamo jih v najtežjih trenutkih, osebnih stiskah - tudi ob koncu življenja. Pri tem delimo svoje znanje kot mentorji, znamo pogledati preko meje naše države in tudi preko meje naše stroke, znamo sodelovati  - vse s ciljem poiskati najboljše rešitve. Današnji nagrajenci so poosebljenje tega poslanstva,« ob današnjem slovesnem dogodku poudarja  prof. dr. Bojana Beović.

In dodaja: »Izjemno nas veseli, da kljub zahtevnim časom za slovensko zdravstvo – medicina in poslanstvo zdravnikov v nesebični pomoči in razdajanju za paciente ostajata tako močna. Prav je, da se zdravnikom in zobozdravnikom, ki pri tem še posebej izstopajo, zahvalimo kot stroka in stanovska organizacija.«

Za izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zdravništva, saj je z soustanovitvijo Pro bono ambulante opravil pionirsko delo in bil zdravnik vseh, ki so potrebovali pomoč Zdravniška zbornica Slovenije posthumno podeljuje Hipokratovo priznanje Aleksandru Dopliharju, dr. med.

Potem ko je dolga leta deloval kot zdravnik in direktor zdravstvenih domov Kamnik, Domžale in Litija z okolico, je Aleksander Doplihar leta 2002, takrat že kot upokojeni zdravnik, soustanovil in vodil Ambulanto s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja (ambulanto Pro bono). Bil je vizionar in humanist. Ravno v tej ambulanti je izpolnil svoje dušno poslanstvo zdravnika, česar prej ni mogel. Spominjali se ga bomo kot velikega človeka in strokovnjaka, ki je s svojo prizadevnostjo in pomočjo ljudem v stiskah zapustil globok pečat v slovenski medicini in človeškosti sploh. Izžareval je ljubezen, njegova duhovna moč, predanost življenju in optimizem so bili nalezljivi.

Za bistven prispevek k nastanku in razvoju Zdravniške zbornice Slovenije, izjemno predano mentorsko delo in močan pečat na področju, kjer se stikajo medicina, pravo in etika Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prim. Heleni Rebršek Gorišek, dr. med.

Prim. Jelka Helena Reberšek Gorišek je svoj strokovni pečat pustila na področju infektologije in epidemiologije. Stanovsko pa je prepoznavna kot sopobudnica ustanovitve Zdravniške zbornice, je njena ustanovna članica in njena zaslužna članica. Je pokončna zdravnica s toplo besedo in nasmehom. Z umirjeno, a jasno etično držo je vir navdiha in motivatorka brez primere. Je doajenka slovenske misli na presečišču medicine, prava in etike. Bila je namreč pobudnica in soustanoviteljica simpozijev Medicina in pravo, ki imajo izjemen domač in mednarodni odmev v dveh svobodnih poklicih – med zdravniki in pravniki.

Za izjemno stanovsko in organizacijsko delo na področju paliativne in hospic oskrbe ter s tem izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zdravništva Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje Metki Klevišar, dr. med.

Leta 1992 je Metka Klevišar zasnovala Skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih v okviru Karitas. Iz nje je leta 1995 nastalo Slovensko društvo Hospic. Hospic je bila prva ustanova v Sloveniji, ki se je posvetila spremljanju umirajočih. V tem pogledu je Metka Klevišar v slovenskem prostoru prva in unikatna. V številnih člankih, knjigah in predavanjih se loteva tem o zdravju, bolezni in umiranju. Kot animatorka pogovornih skupin obravnava etiko in duhovnost pri zdravljenju in spremljanju bolnikov ob koncu življenja. S svojim odnosom do bolnih in umirajočih sledi Hipokratovi prisegi, ki zdravnika zavezuje, da je vedno služabnik življenja.

Za izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zobozdravništva na področju oralne kirurgije, predano mentorsko delo, profesionalno odličnost in nesebičnost Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prof. dr. Nataši Ihan Hren, dr. med.

Prof. dr. Nataše Ihan Hren je na področju ortognatske kirurgije je med prvimi v svetovnem merilu vpeljala tridimenzionalno diagnostiko z neinvazivnim skeniranjem obrazne površine pri obraznih nepravilnostih in s tega področja do sedaj objavila več pomembnih člankov. Kot zdravnica kirurginja je zdravila in uspešno operirala več tisoč pacientov, kar daje njenemu delu še posebno težo. S svojim delom je ustvarila izjemen prispevek na področju slovenskega visokega šolstva, zdravstva in medicinske stroke. Poznana je po profesionalni odličnosti, nesebičnosti, poštenosti, delavnosti in modrosti ter številnih vloženih naporih za boljšo družbo in zdravje.

Za izjemno strokovno, organizacijsko in stanovsko delo na področju medicine dela, prometa in športa, predano mentorsko delo ter bistven prispevek k ugledu slovenskega zdravništva Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje Hipokratovo priznanje prof. dr. Marjanu Bilbanu, dr. med.

Prof. dr. Marjan Bilban je predstojnik Centra za medicino dela Zavoda za varstvo pri delu v Ljubljani. Ukvarja se predvsem z ocenjevanjem delazmožnosti delavcev, udeležencev v prometu in športnikov. Dolga leta je bil predsednik RSK za medicino dela. Deluje tudi v drugih domačih in mednarodnih združenjih ter je član Ameriške akademije znanosti v New Yorku. Je avtor več knjig s področja medicine dela. Ima preko 30 objav v mednarodnih strokovnih revijah. Prav tako je izjemen mentor, ki  sodeloval pri preko 60 diplomskih nalogah, 35 specialističnih nalogah in devetih doktoratih.

Namen podeljevanja odličij je izreči stanovsko priznanje, hvaležnost in na ta način tudi javno zahvalo vsem, ki so s svojim izjemnim delom in predanostjo zdravniškemu poklicu dosegli izredne dosežke tako v medicini kot na področju stanovskih interesov zdravništva in zobozdravništva, so vseskozi skrbeli za pravilno ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov – in so s tem za zgled drugim zdravnikom ter so tako bistveno prispevali k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva v celoti. 

Najvišje odličje »Hipokratovo priznanje« je odličje za t. i. življenjsko delo na področju delovanja v medicini in ga prejme zdravnik oziroma zdravnica ali zobozdravnik oziroma zobozdravnica, član oziroma članica zbornice, ki se je izkazal/-a z izjemnim stanovskim in organizacijskim delom ter tako

bistveno prispeval/-a k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva. Zdravniška zbornica Slovenije podeljuje odličja od leta 2002. Doslej je bilo v 18 letih podeljenih 37 Hipokratovih odličij. 

Naziva »častni član/častna članica Zdravniške zbornice Slovenije« in »zaslužni član/članica Zdravniške zbornice Slovenije« prejmejo zdravniki in zobozdravniki, ki so se izkazali z izjemnim prispevkom pri uveljavljanju slovenskega zdravništva in zobozdravništva doma in v tujini ter pri uveljavljanju poslanstva stanovske organizacije – zbornice doma in v tujini.  

»Zahvale Zdravniške zbornice Slovenije«, ki se podeljujejo od leta 2009, pa se podelijo članom ali tudi nečlanom zbornice, ki so se izkazali s prispevkom pri uveljavljanju poslanstva stanovske organizacije – zbornice doma in v tujini. 

Poleg Hipokratovih odličij bo Zdravniška zbornica Slovenije za leto 2022 podelila še odličja:  

Častni član:

Izjemni prispevek k uveljavljanju zdravništva doma in v tujini

-          prim. asist. Vojko Didanovič, dr. dent. med.

-          Vida Drame Orožim, dr. med.

-          doc. dr. Marko Pokorn, dr. med.


Zaslužni član:

Izjemni prispevek pri uveljavljanju zbornice doma in v tujini

-          prim. Janez Poles, dr. med.

-          Zdenka Koželj Rekanovič, dr. med.

-          Matjaž Gorkič, dr. dent. med.

-          Matevž Janc, dr. dent. med.

 

Zahvala:

Prispevek pri uveljavljanju poslanstva stanovske organizacije – doma in v tujini

-          prof. Aulitzky Wolfgang, M.D.

-          Neja Jurjec Smole, dr. dent. med.

-          asist. Jana Krapež, dr. dent. med.

-          Martin Ranfl, dr. dent. med.

-          prof. dr. Andreja Žele

 

Zdravniška zbornica vsem izreka iskrene čestitke.