Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije se pridružuje iskrenim čestitkam prof. dr. Zvonki Zupanič Slavec

10.11.2022 08:15

Brez spoštovanja in poznavanja preteklosti ni prihodnosti. Poznavanje zgodovine nam pomaga razumeti sedanjost in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost. V Zdravniški zbornici Slovenije se pridružujemo čestitkam neumorni raziskovalki zgodovinskih virov dr. Zvonki Zupanič Slavec, ki je za svoje izjemno znanstveno in pedagoško delo prejela medaljo za zasluge. 

Objavljamo celotno utemljitev, ki je bila objavljena na spletni strani Urada predsednika republike ob podelitvi odlikovanja

Za znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo na področju zgodovine slovenske medicine prejme dr. Zvonka Zupanič Slavec medaljo za zasluge.

Dr. Zvonka Zupanič Slavec se je rodila v Mariboru, diplomirala leta 1984 na Medicinski fakulteti v Ljubljani, nato pa tu še magistrirala in leta 2001 doktorirala. V magistrskem in doktorskem študiju se je ukvarjala z interdisciplinarnim preučevanjem socialne medicine in zgodovine medicine. Izbrala si je raziskovanje, ki je poleg medicinskega znanja zahtevalo še drugačne veščine, pa tudi arhivsko preučevanje in večjezičnost. Dodatno se je izpopolnjevala na Dunaju, v Londonu, Pragi, Padovi in Seattlu.

Zvonka Zupanič Slavec se je leta 1987 zaposlila na Inštitutu za zgodovino medicine pri Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1992 postala predstojnica inštituta. Od prvih dni je vztrajno zbirala najrazličnejša gradiva in predmete iz slovenske zdravstvene tradicije in si prizadevala za institucionalizacijo zbirke, ki jo je vzpostavil inštitut, ter vzpostavitev slovenskega zdravstvenega muzeja. Ob tem je dr. Zupanič Slavec od leta 2013 tudi redna profesorica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dosegla je, da je v študijskem letu 2021/2022 z reformo študija dodan nov predmet zgodovina medicine z medicinsko humanistiko.

Zaradi sistematičnosti, privlačnih predavanj, številnih dodatnih dejavnosti in študijskih ekskurzij ter uvedbe študentskih koncertov je prejela priznanje Valentine Kobe, ki ga podeljujejo študenti. Njene priljubljene ekskurzije na Dunaj so postale tradicionalne. Vzgajanje številnih generacij prihodnjih zdravnikov za humanizacijo medicine je dojela kot svoje poslanstvo na različnih ravneh.

Ob rednem pedagoškem delu je Zvonka Zupanič Slavec raziskovalka, ki v svoja dela iz zgodovine medicine, medicinske humanistike in kulturne zgodovine vnaša visoko strokovnost in iskreno navdušenje. Njen obsežni znanstveni opus obsega znanstvene in strokovne monografije, znanstvene prevode, kataloge razstav, samostojne razstave in dokumentarne oddaje.
S svojim raziskovalnim delom je Zvonka Zupanič Slavec močno utrdila ugled zgodovine slovenske medicine 19. in 20. stoletja v širši javnosti. Njeno življenjsko delo je obsežna znanstvena knjižna zbirka v štirih delih z naslovom Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem. Na 2500 straneh in ponazorjeni s 6000 fotografijami so zbrani podatki od ljudske do znanstvene medicine, o zdravstvenih razmerah nekoč, razvoju sistemov zdravstvenega varstva in zakonodaje, do razvoja javnega in bolnišničnega zdravstva.

Zvonka Zupanič Slavec je aktivno sodelovala pri Unescovem projektu Umetnost v bolnišnici (Arts in Hospitals). Po ljubljanskem vzoru so manjše umetniške dejavnosti nastajale tudi v drugih bolnišnicah po državi: v Slovenj Gradcu, Mariboru, Idriji in Begunjah. Od leta 1991 je podpredsednica Znanstvenega društva za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije, sodeluje pa tudi z mednarodnim združenjem za zgodovino medicine International Society for History of Medicine s sedežem v Parizu, Wellcome Institute for the History of Medicine London in nekaterimi drugimi historično-medicinskimi ustanovami v Evropi.

Prof. dr. Zupanič Slavec je prejemnica več nagrad in priznanj. Med drugim je prejela priznanje Medikohistorične sekcije Slovenskega zdravniškega društva za glavno ambasadorko zgodovine medicine doma in po svetu, priznanje Prometej znanosti Slovenske znanstvene fundacije ter srebrno plaketo za dolgoletno delo na področju kulturne dejavnosti Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Država Slovenija se prof. dr. Zvonki Zupanič Slavec z medaljo za zasluge zahvaljuje za njeno življenjsko delo na področju raziskovanja zgodovine medicine in medicinske humanistike.