Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Osvežena navodila za opravljanje specializacije

09.11.2022 14:56

V mesecu oktobru so bila na podlagi sklepa Sveta za izobraževanje zdravnikov osvežena Navodila za opravljanje specializacije, ki so objavljena na spletni strani Zbornice. Obveščamo vas, da se sprememba v navodilih nanaša na delo specializanta enkrat tedensko pri delodajalcu, ki se po novem glasi:

»Zbornica dovoli predlagano obliko kroženja/usposabljanja specializanta pri delodajalcu, največ enkrat tedensko, pod posebnimi pogoji, kot so:

  • da delo v tej ustanovi poteka v skladu s sprejeto razlago »Razlaga samostojnosti in odgovornosti specializantov pri delu, vezano na določilo drugega odstavka 20. člena Zakona o zdravniški službi«,
  • da je delo tudi v tej ustanovi enako programu specializacije (in se s tem specializacija ne podaljšuje),
  • da s tem soglaša specializant, njegov glavni mentor, njegov neposredni mentor na kroženju in nacionalni koordinator,
  • da se s takšnim načinom strinjajo na oddelku/v ustanovi, kjer je specializant v tistem času na rednem kroženju/usposabljanju,
  • da ima specializant tudi v primeru dela v matični ustanovi za konzultacijo na voljo neposrednega mentorja iste stroke in
  • da ima specializant pred pričetkom nastopa dela pri delodajalcu 1x tedensko opravljene vse svoje redne obveznosti (kolokvije, posege, izpolnjen E-list specializanta).«.

V kolikor katerikoli izmed naštetih pogojev ni izpolnjen, delo specializanta pri delodajalcu največ enkrat tedensko ni možno.

Tu specializante opozarjamo še na določilo četrtega odstavka 30. člena Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov, ki določa, da morate biti na posameznem področju kroženja prisotni najmanj 80 odstotkov časa, da se vam prizna kot opravljeno. Tako vam v primeru krajših kroženj, med katerimi morda koristite redni letni dopust ali ste v bolniškem staležu, delo pri delodajalcu odsvetujemo.

Oddelek za specializacije v zadnjem času prejema povečano število prošenj za podaljšanje specializacije na račun nemožnosti koriščenja rednega letnega dopusta in nemožnosti koriščenja študijskega dopusta.

V zvezi s podaljšanjem specializacije na račun nemožnosti koriščenja rednega letnega dopusta pojasnjujemo, da še vedno velja, da je podaljšanje specializacije iz navedenega naslova dopustno le v izjemnih primerih (npr. ko je specializantka pred nastopom porodniškega dopusta na daljši bolniški, kar ji objektivno onemogoča izrabo ipd.). V primeru prošnje za podaljšanje specializacije iz navedenega razloga morate specializanti Zbornici predložiti potrdilo kadrovske službe delodajalca, iz katerega je razvidno, da ste želeli koristiti redni letni dopust, pa le-to iz objektivnih razlogov ni bilo mogoče. V potrdilu mora biti eksplicitno navedeno, da ste redni letni dopust skušali koristiti in koliko dni rednega letnega dopusta bi vam propadlo, v kolikor vam specializacije ne bi podaljšali. Vloga za podaljšanje specializacije.

V zvezi s koriščenjem študijskega dopusta in v zvezi z možnostjo podaljšanja specializacije na račun neizkoriščenega študijskega dopusta pa vas seznanjamo s tremi možnimi situacijami:

1. Specializanti, ki specializirate po vsebini specializacije, ki nima časovno opredeljenega študijskega dopusta, pripadajoči študijski dopust koristite pred zaključkom kroženja, v sklopu daljšega področja kroženja. V kolikor to ni mogoče, lahko vaš glavni mentor Zbornici predlaga podaljšanje specializacije. Vloga za podaljšanje specializacije.

2. Specializanti, ki specializirate po vsebini specializacije, ki nima časovno opredeljenega študijskega dopusta ima pa po programu specializacije področja, v okviru katerih specializanti dejansko ne krožite (npr. star program specializacije iz pediatrije), morate študijski dopust koristiti v obdobju teh področij. Če v tem obdobju  iz opravičljivih razlogov (npr. koriščenje rednega letnega dopusta, delo v Covid-19 ipd.) niste mogli koristiti študijskega dopusta, lahko vaš glavni mentor Zbornici predlaga podaljšanje specializacije. Vloga za podaljšanje specializacije.

3. Specializanti, ki specializirate po vsebini specializacije, ki ima časovno opredeljen študijski dopust (tj. kot področje kroženja) koristite študijski dopust v tem obdobju.

Za vse informacije so vam na Zbornici na voljo svetovalke za vašo specializacijo. Kontakti na povezavi

 

Oddelek za specializacije