Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Dodatna specializantska sredstva, namenjena za tečaj paliativne medicine

24.10.2022 15:34

DOPIS MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE V PDF >>>

S Pravilnikom o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (v nadaljevanju: pravilnik) so med drugim namenjena dodatna specializantska sredstva tudi za tečaj iz paliativne medicine v višini 300 eurov na specializanta, in sicer za specializante tistih specializacij, ki jih pravilnik izrecno navaja. Dosedanje stališče Ministrstva za zdravje je bilo, da se dodatna sredstva za tečaj paliativne medicine namenijo zgolj specializantom tistih specializacij, ki imajo tečaj kot obvezen predviden v vsebini specializacije.

Trenutno je tečaj kot obvezen naveden v vsebinah specializacij iz infektologije, ortopedske kirurgije in urgentne medicine. Ker je proces spremembe vsebine specializacije dolgotrajen in vključuje tudi spremembo Pravilnika o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov, smo iz navedenega razloga, predvsem pa iz razloga pomembnosti tečaja paliativne medicine, tako za specializante, kot tudi za bolnike in njihove svojce, ponovno zaprosili Ministrstvo za zdravje, da preveri možnosti financiranja tečaja vsem v pravilniku navedenim specializantom, kljub temu, da tečaj v vseh vsebinah še ni zapisan kot obvezen. V mnenju z dne 19. 10. 2022, ki si ga lahko v celoti preberete tukaj, je Ministrstvo za zdravje pojasnilo, da je želja in cilj, da se tečaj paliativne medicine kot obvezen vnese v vsebine vseh specializacij, ki jih navaja pravilnik, vendar pa, glede na to, da so dodatna sredstva za tečaj zagotovljena v pravilniku, meni, da je to ustrezna pravna podlaga za refundacijo tečaja za vse specializante specializacij iz pravilnika, ki bodo tečaj dejansko opravili, ne glede na to, ali je vsebina že vnesena v program specializacije ali ne. 

Vsem specializantom anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine, družinske medicine, ginekologije, internistične onkologije, infektologije, nefrologije, urgentne medicine, nevrologije, kardiologije in vaskularne medicine, pediatrije in specializantom internističnih in kirurških specializacij, ki bodo dejansko opravili tečaj paliativne medicine, so torej specializantska sredstva v višini 300 eurov na specializanta zagotovljena.

Oddelek za specializacije