Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(IZ MEDIJEV) Nevrokirurg Dolenc zmagal na evropskem sodišču

20.10.2022 15:42

V Zdravniški zbornici Slovenije smo prepričani, da je bilo z odločitvijo ESČP zadoščeno pravici, kar predstavlja 30 let od dogodka skorajšni razplet dolgotrajne sodne poti za spoštovanega kolega akademika dr. Vinka Dolenca. 

Evropsko sodišče za človekove pravice je ugodilo vlogi nevrokirurga Vinka Dolenca. Ta se je na sodišče obrnil potem ko je slovensko sodišče priznalo veljavnost sodbe v Izraelu, kjer ga je sodišče spoznalo krivega in dosodilo, da mora izraelskemu pacientu, ki ga je leta 1992 operiral v UKC Ljubljana, po operaciji pa je pacient postal trajni invalid, plačati milijonsko odškodnino. Evropsko sodišče je ugotovilo kršitev pravice do poštenega zaslišanja. Slovenija mora Dolencu plačati 9600 evrov odškodnine, o premoženjski škodi pa še ni odločilo.


Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da mora Slovenija nevrokirurgu Vinku Dolencu plačati odškodnino. Namreč, sodišče je ugodilo vlogi Dolenca, ki se je na evropsko sodišče pritožil po tem, ko mu je izraelsko sodišče dosodilo, da mora izraelskemu pacientu, ki ga je operiral v Sloveniji, plačati milijonsko odškodnino, slovensko sodišče pa je sodbo priznalo. ESČP je ugotovilo kršitev pravice do poštenega zaslišanja. Slovenija bo morala Dolencu plačati 9600 evrov odškodnine ter pokriti 6000 evrov stroškov, o premoženjski škodi pa bo sodišče odločilo naknadno.

Sodniki naj bi namreč dali Dolencu in državi šest mesecev časa, da se dogovorita, kako bo država popravila svojo napako, v nasprotnem primeru pa bodo o ustrezni premoženjski škodi ocenili sami, poroča Dnevnik.

 

Povezava na prispevek 24ur.com >>>