Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji

06.10.2022 08:56

Pri Zdravniški zbornici Slovenije je danes izšla publikacija Usmeritve za uvedbo na vrednosti temelječe zdravstvene obravnave v Sloveniji. Dostopna je v e-obliki tukaj >>>

Pripravila jo je ekspertna skupina prof. dr. Valentina Prevolnik Rupel, Inštitut za ekonomska raziskovanja, DOBA Fakulteta Maribor, predsednica ekspertne skupine, izr. prof. dr. Petra Došenović Bonča, Ekonomska fakulteta v Ljubljani, zdravnik prim. mag. Dorjan Marušič, Janez Bernik, Roche Slovenija, Anže Droljc, Better, Anka Bolka, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Biserka Simčič, Ministrstvo za zdravje, Janko Burgar, Cosylab, Združenje za informacijsko tehnologijo pri GZS, doc. dr Aleš Rozman, zdravnik in zdaj v. d. direktor Univerzitetne klinike Golnik, prof. dr. Matej Drobnič, zdravnik, Ortopedska klinika UKC Ljubljana in Katedra za ortopedijo Medicinska fakulteta UL ter član RSK za ortopedijo in Gregor Cuzak, HealthDay.si, koordinator skupine.  

 Na vrednosti temelječa zdravstvena oskrba (NaVTeZ) je koncept, kjer pacienti in vsi ostali deležniki skupaj in usklajeno definirajo uspeh kot zagotavljanje izidov zdravstvene obravnave, ki so pomembni za pacienta, ob najnižjih stroških, s čimer dosežemo, da imajo izvedene zdravstvene storitve kar najvišjo vrednost za pacienta. Za uvedbo NaVTeZ je potrebno kar nekaj priprav na področju definiranja kazalnikov za merjenje vrednosti, merjenja stroškov, zbiranja podatkov pri izvajalcih, zagotavljanja ustrezne informacijske podpore, nenazadnje pa je potrebno spremeniti tudi sistem financiranja izvajalcev v smeri, da doseganje vrednosti spodbuja, pojasnjuje prof. dr. Valentina Prevolnik Rupel, predsednica ekspertne skupine.