Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Se nasilje v zdravstvenem okolju res dogaja?

30.09.2022 08:25

Poglejmo samo zadnje, letošnje podatke. V anketi, izvedeni med 25. januarjem in 18. aprilom 2022, so zdravniki in zobozdravniki (N=1761) opozorili na napetosti pri obravnavi pacientov zvezi s cepljenjem proti covidu-19. Dobri četrtini (27,98%) so pacienti grozili, petina je bila žrtev ali priča fizičnega nasilja, povezanega s cepljenjem (20,38%). Javnega žaljenja zaradi izraženih stališč o priporočljivosti cepljenja je bila deležna tretjina vprašanih (35,64%).

Nasilni dogodki puščajo negativne posledice pri vseh udeleženih, pri bolnikih in pri zdravstvenih delavcih. Naš skupni cilj je preprečiti nasilne dogodke, in povečati vlogo pacientov pri odločanju in razvoju kulture kakovosti in varnosti, opozarja vodja delovne skupine Ne dopuščamo nasilja prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček , dr. med.

Zbrali smo nekaj prijav nasilja, glas so žrtvam posodili Mladi zdravniki.

Pomen preprečevanja nasilja v zdravstvenem okolju


Zdravstveni sistem smo mi vsi: zdravstvene ustanove, zdravstveni strokovnjaki in pacienti. Vključevanje pacientov je ključna sestavina visokokakovostnih, integriranih in na ljudi osredotočenih zdravstvenih storitev. Bolnike kot enakovredne partnerje pri sprejemanju zdravstvenih odločitev spodbujamo k aktivni vlogi v preventivi in  samooskrbi ter k sodelovanju v procesih zdravljenja in rehabilitacije. In varnost na delovnem mestu, tudi in o predvsem v zdravstvu, je ključna za varno, kvalitetno in prijazno oskrbo naših bolnikov.

"Z večanjem števila nasilnih dogodkov postajam tudi apatična" 

Nasilje se v zobozdravstvu, tako kot v drugih zdravstvenih vejah, pojavlja vse pogosteje, opozarja Tanja Tomaževič, dr. dent. med., zobozdravnica za otroško in prevetivno zobozdravstvo. Raziskava, izvedena med zobozdravniki v New Yorku, je pokazala, da je skoraj polovica zobozdravnikov poročala o vsaj 1 dogodku fizičnega nasilja s strani pacienta kadarkoli v njihovi karieri, skoraj ena četrtina zobozdravnikov pa je doživela vsaj 1 dogodek fizičnega nasilja v zadnjem letu. Približno dve tretjini zobozdravnikov je poročalo o verbalnem nasilju in blatenju ugleda vsaj enkrat v njihovi karieri, polovica pa o verbalnem nasilju in blatenju ugleda v zadnjem letu. Skoraj vsi so imeli stik s pacientom, ki je »jezno povzdignil glas«.

Sem specialist za otroško in preventivno zobozdravstvo, kar za večino otrok pomeni strašna čarovnica še preden me spoznajo. Moje delo je hkrati težko in najboljše, ko dosežem, da otrok rad pride k zobozdravniku, da nima bolečin in da se bo lahko nemoteno igral ali učil. A kljub temu, da sem najraje na svetu zobozdravnica za otroke in da imam najboljšo službo, lastnim otrokom prepovedujem, da bi bili kdaj zdravniki ali zobozdravniki. Povod za tovrstno teženje mojim otrokom je vedno nasilje s strani staršev pacientov, ki ga doživljam na delu. Nasilje, večinoma verbalno, negativno vpliva na moje delo, moje sodelavce, mojo družino. Po nasilnem dogodku nisem več popolnoma zbrana, tresejo se mi roke, srčna frekvenca je visoka kot bi tekla pred levom, strah me je, doma sem odsotna in slabše spim. Z večanjem števila nasilnih dogodkov postajam tudi apatična. Torej, neprimerno izražanje nezadovoljstva in zahtev ter grožnje ne povečujejo moje učinkovitosti pri delu oz. imajo celo nasprotni učinek. Ne poznam zobozdravnika ali zdravnika in verjemem, da ga ni, ki bi razmišljal, kako lahko škodi svojim pacientom, kako jim lahko povzroči še več bolečine, skrbi, nelagodja. Jih pa, glede na podatke, vsaj četrtina slej kot prej začne razmišljati, kaj naj naredijo, da bodo preživeli do upokojitve, vsaj dve tretjini pa o metodah odklapljanja od stresa, ki ga zaradi nasilja doživljajo na delu.

Pa še piskerček pristavim in vanj čisto vino nalijem: kar se mojega področja dela tiče, bi bilo lažje, za vse, če bi pili vodo, jedli redne obroke brez vmesnih prigrizkov, dvakrat dnevno natančno poščetkali zobe z zobno pasto s primerno koncentracijo fluoridov (to vzame 4 minute dnevno, če znamo sami, otrokom pa morajo pomagati starši, dokler lepo ne pišejo pisanih črk). Sladkarije pa samo ob sobotah in praznikih. 

Zakaj se pojavi nasilje?

Najpogosteje se vzroki za nastanek nasilnega vedenja uvrščajo v tri velike skupine, pojasnjuje prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., specialist psihiatrije. Razmeroma redek je primarni razlog, ko možganski bolezenski proces neposredno zajame določene strukture v centralnem živčevju in jih notranje in/ali zunanje draženje stopnjuje do nasilnosti.

Naslednji je sekundarni razlog, ko bolnik z nasilnostjo odgovarja na očitne, pa tudi bolj prikrite provokativne dražljaje okolja ali uveljavlja svoje zahteve in cilje tudi prek nasilnega vedenja (npr. pri bolnikih z osebnostnimi motnjami).

Pogost je tretji, terciarni razlog, kadar je nasilje neposreden izraz duševne patologije, kot so imperativne halucinacije (prisluhi, ki bolniku nekaj naročajo), uresničenje blodnjavega doživljanja (bolnik je bolezensko prepričan, da mu druga oseba hoče slabo, ga ogroža) ali pa take motnje zavesti, ko bolnik prepoznava sicer običajen dražljaj kot sovražno in ogrožajoče dejanje.

Kakšno pomoč nudi zbornica?

Zbornica v okviru svojih dejavnosti nudi članom tudi pomoč, ko se znajdejo v nasilnih situacijah ali drugih stiskah, za kar poskrbimo v Službi za osebno podporo članom, je pojasnila Vesna Habe

Članom nudimo: 

  • Oporo in svetovanje v primeru prejetih prijav nasilnih dogodkov,
  • možnosti razbremenilnih pogovorov z njihovimi kolegi.
  • Organizirano imamo tudi mediacijsko pisarno, v okviru katere izvajamo mediacijske postopke med pacienti in zdravniki in med zdravniki. 

Prijava nasilnega dogodka

Pomembno je, da o nasilju ne molčimo več, da ga prepoznavamo in ustrezno obravnavamo. V ta namen smo na spletni strani Zdravniške zbornice pripravili spletni obrazec za prijavo nasilja. Dostopen je na: https://www.zdravniskazbornica.si/zbornica-za-vas/prijava-nasilnega-dogodka