Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Evropska komisija s predlogom o posodobljeni politiki presejalnih programov za raka

28.09.2022 13:38

Evropska komisija je prejšnji teden predstavila predlog za posodobitev politike presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki bi zamenjal trenutno veljavna evropska priporočila iz leta 2003. Slovenija je ena izmed redkih držav v EU, ki vsem svojim prebivalcem nudi vsa, s strokovnimi dokazi podprta, organizirana presejanja za rake (DORA, ZORA in program Svit). Leta 2020 je bila na pobudo Državnega programa obvladovanja raka (DPOR) s strani Ministrstva za zdravje imenovana Državna komisija za presejalne programe (DKP), ki bo usmerjala pripravo predlogov za nove organizirane presejalne programe. Izhodišča za spremembe na področju presejalnih programov v Sloveniji bodo končna sprejeta evropska priporočila, kar je predvideno za konec tega leta oziroma začetek prihodnjega.

Več informacij na tej povezavi:

https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/evropska-komisija-s-predlogom-o-posodobljeni-politiki-presejalnih-programov-za-raka