Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij bo 10. oktobra

26.09.2022 16:39

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 26. september 2022. V ponedeljek, 10. oktobra 2022, bo potekala akcija Dan odprtih vrat zobozdravniških ordinacij. V akciji sodeluje več kot 50 zobozdravniških ambulant iz vseh delov Slovenije. Skupno je razpisanih več kot 250 terminov, na katerih bodo zobozdravniki pacientom ponudili posvet o njihovem ustnem zdravju in težavah, ki jih imajo.

Akcija letos poteka prvič, Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) jo pripravlja v okviru vsakoletnih aktivnosti projekta Ustno zdravje, Odbora za zobozdravstvo (OZB) pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Dan odprtih vrat je namenjen predvsem tistim prebivalcem, ki nimajo zobozdravnika ali pa ga že dolgo niso obiskali. »Gre za posvet, pogovor z zobozdravnikom, razrešitev dilem, morda premagovanje strahu, da se nato naročijo na pregled,« je namen akcije pojasnila Neja Jurjec Smole, vodja delovne skupine Ustno zdravje pri OZB.

Naročanje na termine poteka elektronsko preko enotne spletne strani, ki jo je pripravil Gospodar zdravja in je dostopna tukaj >>>.

Od torka dalje bo med delovnikom med 9. in 11. uro delovala tudi telefonska številka 069 920 475, ki je objavljena na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije tukaj >>>, preko katere bo zbornica pomagala pri naročanju tistim, ki niso vešči elektronskega naročanja. 

POMEMBNO: v petek, 7. 10. 2022 naročanje po telefonu preko zgornje številke več ne bo mogoče.

V času akcije, ki bo potekala izven ordinacijskega časa, zobozdravniki ne bodo izvajali standardnih stomatoloških storitev, kot so puljenje zob, izdelava zobnih zalivk ali čiščenje zobnega kamna. 

Za posvet z zobozdravnikom bo na voljo 15 ali 30 minut in bo za pacienta brezplačen ter brez vsakih obveznosti. Prav tako tudi ordinacija ni obvezana, da mora pacienta kasneje sprejeti v obravnavo, saj v akciji lahko sodelujejo tako ambulante, ki še sprejemajo paciente, kot tudi tiste, ki jih ne, pa vseeno želijo prispevati svoj čas in znanje za ozaveščanje in strokovno svetovanje prebivalcem.  

Če ima pacient kakšno zdravstveno dokumentacijo, jo lahko prinese s seboj.  

Kako poteka e-naročanje, je na novinarski konferenci predstavil Davorin Gec, direktor podjetja Gospodar zdravja. Ordinacije so na enotni vstopni strani, do katere se dostopa preko spletne strani zbornice, razvrščene po regijah. S klikom na ambulanto se odprejo razpoložljivi termini. S klikom na termin se odpre obrazec, v katerega se vnese osebne in kontaktne podatke. Oseba, ki se je naročila, pa na svoj e-naslov prejme tudi potrditveno sporočilo.

Vse, ki bodo rezervirali termin, prosimo, da se pregleda tudi udeležijo, saj sicer zasedajo termin nekomu, ki bi se akcije rad udeležil, pa se je zaradi zasedenosti ne bo mogel. »Če potem, ko ste se naročili, ugotovite, da na pregled ne boste mogli priti, pa v ordinacijo to pravočasno sporočite,« je izpostavil Davorin Gec.

Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri zbornici Krunoslav Pavlović je pojasnil, da je glavni namen akcije pokazati, da so zobozdravniki pomemben partner tako za ustno kot sistemsko zdravje. V Sloveniji zobozdravnika običajno obiščemo šele ob pojavu akutnih težav, zato želijo zobozdravniki bolnikom bolj približati preventivni pristop. »Ustne bolezni so preprečljive, zato so zgodnji pregledi pomembni za preprečevanje težjih zapletov in uspešnejše zdravljenje,« je poudaril Pavlović.