Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Sistem nagrajevannja ob povečanih obremenitvah

06.09.2022 08:03

Predstavniki Ministrstva za zdravje so na srečanju predstavnikom zdravstvenih zavodov predstavili ukrepe nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu ob povečanih obremenitvah. Zaposleni bodo za dodatno delo plačani po podjemnih pogodbah. Določeni zaposleni na primarni ravni zdravstva pa bodo upravičeni do 2000 evrov nagrade, odvisno od obremenitev. Po zagotovilih ministra za zdravje bodo zdravstveni zavodi o načinu izplačevanja obveščeni do konca tega tedna. 

Ministrstvo bo na mesečni ravni spremljalo, koliko več programa od začrtanega bo opravil posamezni javni zdravstveni zavod. S tem bodo na ministrstvu nadzirali, kdaj bo doseženih 100 milijonov evrov, ki so na letni ravni predvideni za ta ukrep.

Na ministrstvu bodo še ta teden izdali sklep, na podlagi katerega bodo lahko vodstva javnih zdravstvenih zavodov z zaposlenimi pod določenimi pogoji sklenila podjemne pogodbe za opravljanje dodatnih storitev. Ob tem bodo morala vodstva svetom zavodov poročati o opravljenih storitvah in izplačilih zaposlenim.

Zakon uvaja tudi nagrajevanje določenih zaposlenih na primarni ravni zdravstva, zato je bil s septembrom ukinjen vladni projekt za nagrajevanje timov ambulant družinske medicine.

Po zakonu bodo odslej lahko nagrajeni timi ambulant družinske medicine, pediatrije, ginekologije in zobozdravstva. Merila bo natančno opredelila vladna uredba, ki je po njenih besedah že v pripravi. Kot je pojasnila, bo lahko posamezni zaposleni v ambulanti prejel dodatek do 2000 evrov bruto, odvisno od količine opravljenega dodatnega dela.

Ob tem je opozorila, da do dodatka ne bodo upravičeni zaposleni, ki bodo za dodatno delo plačani po podjemnih pogodbah.

Zakon prav tako uvaja dodatek za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo. Namenjen bo zdravnikom na primarni ravni, na območju občin, kjer je razmerje med razvitostjo občine in povprečno razvitostjo občin v Sloveniji manjše od 0,9.

Upravičeni zdravniki bodo prejeli do 500 evrov dodatka za polni delovni čas, odvisno od obsega delovne obremenitve, števila opredeljenih bolnikov in odstotka razvitosti občin. 

Na vprašanje, če in kdaj bo ministrstvo uvedlo sistem nagrajevanja za ambulante urgentne medicine, ki jih predstavljene spremembe ne naslavljajo, je Bešič Loredan odgovoril, da pripravljajo rešitve, ki jih bodo predstavili novembra, najkasneje marca pa po napovedih tudi implementirali. Kot je pojasnil, bo nagrajevanje ambulant družinske medicine določeno ob urejanju mreže nujne medicinske pomoči in urgentnih centrov, prav tako želijo izvajanje družinske medicine ločiti od izvajanja nujne medicinske pomoči.