Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Način izvajanja testiranja in financiranje teh storitev v breme ZZZS

23.08.2022 16:41
Način izvajanja testiranja in financiranje teh storitev v breme ZZZS. Navodilo Ministrstva za zdravje (PRENESI DOKUMENT)

 

1. Indikacije za odvzem brisa s hitrim antigenskim testom (HAT) in testom PCR ter kdo lahko napoti osebo na test v breme ZZZS:

Test HAT se izvede: a) pri osebah s simptomi covid-19, ki jih je na testiranje napotil zdravnik (lahko tudi z ustnim napotilom), b) pri osebah, ki predložijo pozitivni rezultat testa HAT za samotestiranje, c) za namen prekinitve izolacije in d) pri osebah, ki so napotene na bolnišnično ali na specialistično ambulantno zdravljenje. 
Test PCR pa se izvede pri ranljivi populaciji, ki potrebuje hospitalizacijo.

 

2. Kateri izvajalci izvajajo teste HAT in PCR: 

Osebam, pri katerih obstaja sum na okužbo s SARS-CoV-2, se vzorec odvzame pri izvajalcih na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti (vstopne točke v zdravstvenih domovih, pri zasebnikih, v bolnišnicah, specialistih, socialno varstvenih zavodih). Teste izvajajo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki opravljajo zdravstveno dejavnost v mreži javne zdravstvene službe.

Izvajalci, ki opravljajo zdravstveno dejavnost na primarni ravni, morajo na svojem območju zagotavljati vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z virusom SARS- CoV-2 tako, da se odvzem brisa izvede najpozneje v 24 urah od naročila. Vstopna točka lahko izvede test HAT tudi za osebe, ki so napotene na bolnišnično ali specialistično ambulantno zdravljenje. Izvajalci socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, lahko zagotovijo odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri svojih uporabnikih.

3. Ali je izvajalec upravičen do povračila stroškov testiranja na covid-19, če je oseba hospitalizirana zaradi drugih zdravstvenih razlogov in ne zaradi covid -19:

Izvajalec zdravstvene dejavnosti je upravičen do povračila stroškov za testiranje pacienta, ki je sicer hospitaliziran zaradi drugega zdravstvenega stanja.

4. Ali je izvajalec upravičen do povračila stroškov testiranja na covid-19, če je oseba napotena na specialistično ambulantno obravnavo:

Indikacijo za testiranje v teh primerih postavi zdravnik specialist, testiranje pa se lahko opravi tudi na vstopnih točkah pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, kar je že navedeno pri točki 2.

CELOTNO NAVODILO (prenesi dokument)