Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

"V središče sistema želimo postaviti bolnika"

03.08.2022 09:50

Alojz Ihan, urednik revije Isis, je za zadnjo številko revije (avgust/september 2022), spregovoril z Danijelom Bešičem Loredanom, o Zakonu o intervenih ukrepih v zdravstvu in spremembah, ki jih želi minister doseči. 

"Naše zdravstvo natančno tako, kakršnega smo v zadnjih desetletjih naredili. Velik del je nastal brez koncepta, velik del iz zelo parcialnih interesov posameznih zdravstvenih ustanov. Ampak je, kar je, drugega zdravstva nimamo in zato moramo tega, ki obstaja, uporabiti v maksimalno korist bolnikov," pravi minister.  

V nadaljevanju izpostavi nekaj ključnih novosti, med drugim pove: "Bistveni del novega zakona je, da bodo lahko direktorji s podjemnimi pogodbami ustrezno plačali popoldansko delo v lastnih ustanovah." Dodaja tudi, da bo to, kako se bodo izvajalci odzivali na potrebe bolnikov v naslednjih 16 mesecih, pomembna informacija za nadaljnje načrte s posameznim izvajalcem. "Trenutni zakon torej ne bo samo rešil nekaj nujnih zadev, ampak bo pomembno razkril in tudi vzpostavil neka nova razmerja med zdravstvenimi izvajalci. Zato je priporočljivo, da ga izvajalci vzamejo resno," dodaja in pri tem poudari zlati veliko dogovornost vodstva. 

Na Ministrstvu za zdravje so ustanovili tudi Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki "bo omogočil jasen nadzor delovanja zdravstva na mesečni ravni". Minister namreč izpostavlja: "V središču našega zanimanja bodo vedno bolniki, njihove potrebe in ne interesi posameznih zdravstvenih ustanov. Te se bodo morale prilagoditi realnemu stanju potreb, seveda pa jim mora nekdo to realno stanje predočiti s številkami in analizami."

Velik poudarek daje tudi sanaciji osnovnega zdravstva, kjer pomembno vlogo igra informatizacija. "Najkasneje v letu in pol naj bi zaživel, saj je E-karton osnova, s katero lahko šele začnemo govoriti o informatiziranih zdravstvenih obravnavah bolnikov. Informatizacija zdravstva je temelj za njegov napredek, zato bomo ogromno pozornost namenili delovanju Urada za digitalizacijo."

Celoten intervju je dostopen tukaj >>>