Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(POGLEDI NA ZDRAVNIŠTVO) "Zdravnik ni več v vlogi neke klasične avtoritete, ampak je bolj partner"

02.08.2022 12:51

Nagovor dr. Renate Salecl ob jubileju zbornice

"Danes vsi guglamo svoje simptome in jaz vidim, da se mora zdravnik na eni strani soočati s tem, da prihajajo do njega veliko bolj tesnobni pacienti, pacienti, ki so prihajali preko Googla že do nekih katastrofičnih diagnoz, tako da mora biti danes zdravnik zelo dober psiholog. Zdravnik ni več v vlogi neke klasične avtoritete kot v preteklosti, ampak je v bistvu bolj partner", poudarja dr. Renata Salecl, filozofinja, sociologinja in pravna teoretičarka.

"Imamo celo vrsto zagat danes, pravnih zagat recimo, ki jih v preteklosti nismo imeli. Glede medicinskih napak pa tudi tega, da je zdravnik ves čas v nekem primežu potencialne odgovornosti. Še posebej v zdravstvu, ki so močno privatizirana, je pacient vse bolj v vlogi potrošnika, kar je zelo drugačen odnos, hkrati mora pa se mora zdravnik na nov način soočati s svojo lastno nevednostjo, s tem da je ves čas cela gora novih raziskav, ki jih morda ni utegnil prebrati. Ker smo še vedno v času soočanja Covidom, so danes zdravniki soočeni še z novimi zagatami, soočamo se z potencialno ponovitvijo ali pa drugimi pandemijami, kjer se soočamo s tem, da bo lahko prišlo do izrazitega pomanjkanja sredstev, kadrov. Tukaj se pojavljajo zelo težki problemi triaže. Zelo pomembno je, da se zdravniki vse bolj zavedajo pomena tudi vnaprej izražene volje. Da so ljudje, ko so še zdravi in opolnomočeni, informirani, da se lahko izrazijo, katere posege želijo na koncu življenja in katere ne."

"Postavljajo se tudi vprašanja, povezana s pravico do dostojne smrti. V vseh teh vprašanjih je najpomembnejše, da prihaja do nekega interdisciplinarnega sodelovanja med zdravniki, filozofi, antropologi, pravniki in da medicina in druge znanosti pridejo skupaj in skupaj razmišljajo, katere bi bile skupne poti razvoja v prihodnosti," zaključuje dr. Renata Salecl.