Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Jesen bo odvisna od tega, kakšno različico koronavirusa bomo imeli takrat

28.07.2022 12:21

Danes zjutraj je bila prof. dr. Bojana Beović gostja Svetovalnice na Radiu Ognjišče. Govorila je o covidu-19, cepljenju in kaj lahko pričakujemo jeseni.

Oddaji lahko priskuhnete tukaj >>>>

»Predvsem bo jesen odvisna od tega, kakšno različico koronavirusa bomo imeli takrat. Če bomo ostali pri različicah, ki jih poznamo sedaj, so napovedi bistveno bolj ugodne, kot če se bo pojavila morda spet bolj kužna in – česar se še posebej bojimo – bolj nevarna različica. Te spremembe virusa pa nastajajo naključno,« je povedala prof. dr. Bojana Beović.

Pojasnila je, da kljub pričakovanjem virus ni pridobil sezonskosti. Rast okužb – kot smo jim priča v tem poletnem času – je bolj odvisna od tega, kako kužna je različica, ki se širi, in koliko uide že pridobljeni zaščiti s cepljenjem ali prebolevnostjo v populaciji.

Zaradi teh značilnosti koronavirusa tudi ni mogoče, kot je npr. pri gripi, sklepati, kaj se bo dogajalo pri nas, na podlagi tega, kar se dogaja oz. se je zgodilo na južni polobli.

O odločitvi Avstrije, da odpravi izolacijo za okužene

Prof. dr. Bojana Beović je komentirala tudi odločitev Avstrije, ki bo s 1. avgustom odpravila obvezno izolacijo za okužene s koronavirusom.

»Na prvi pogled je takšna odločitev presenetljiva. Vendar pa, ker epidemije ne bomo ustavili niti s testiranjem niti s cepljenjem, je treba najti načine, kako bomo z njo živeli. Avstrija je svojo odločitev povzela po nekaterih drugih evropskih državah, kjer je to že uveljavljeno – na Norveškem, Danskem, v Švici, Španiji. Vendar pa je v teh državah precepljenost prebivalstva – praviloma govorimo o starejših od 60 let, cepljenih s tretjim odmerkom cepiva; to je tisto, kar danes velja za zaščitno pred hudim potekom – bistveno višja, kot je v Sloveniji. V Sloveniji je ta delež 59 odstotkov, v Avstriji in tudi evropsko povprečje pa je 83 odstotkov, na Norveškem in na Danskem celo čez 90 odstotkov. V takšnih razmerah je taka odločitev lažja, kot bi bila pri nas. Poleg tega je vse odvisno tudi od kapacitet v zdravstvenih ustanovah. Pri nas so te zaradi pomanjkanja kadrov zelo omejene,« je pojasnila prof. dr. Beović.

Novo cepivo jeseni
Pričakuje se, da bo septembra odobreno novo cepivo, ki bo v Sloveniji na voljo predvidoma že oktobra oziroma novembra. Tako bi bilo jesensko cepljenje, ki bo združeno s cepljenjem proti gripi, mogoče že z novimi cepivi.

Komu se priporoča cepljenje? »Prav gotovo vsem tistim, ki so starejši od 60 let, in vsem, ki imajo različne kronične bolezni, še posebej tistim, ki so posebej ranljivi, imunsko oslabljeni, bolnikom, ki se zdravijo zaradi rakavih bolezni, in vsem, ki se zdravijo z zdravili, ki slabijo imunost,« svetuje prof. dr. Bojana Beović.

O ukrepih pa odgovarja, da jih ves čas epidemije narekuje narava bolezni. »Če gre za blago bolezen, ne potrebujemo kakšnih prav radikalnih ukrepov. Trenutno stanje v bolnišnicah sicer ni ravno zadovoljivo, precej je dela s covidnimi bolniki in precej je tudi zbolevanja osebja, vendar pa so razmere bistveno drugačne, kot so bile v jesenskem času 2021 ali v letu 2020.«

V zaključku je poudarila, da mora predvsem vsak posameznik poskrbeti, da se počuti varnega, da ne tvega hudega poteka bolezni. Ključna je zaščita s cepljenjem. V razmerah, ko bi lahko prišli v stik z virusom, pa je pomembna zaščita z masko. »Če imate kakšno družinsko druženje, je dobro, da se pred tem testirate, testi so dostopni. Verjetnost, da boste prenesli okužbo, je tako bistveno manjša. Pri tej okužbi moramo vedno pomisliti na to, da jo lahko prenašamo že, preden se počutimo bolne.«

Za jesen tudi ni treba vnaprej odpovedovati večjih dogodkov, ampak spremljati razmere in se prilagoditi na način, da bodo morda potrebne maske in testiranja. Pri tem virusu, kot ga poznamo sedaj, so bolj zaščitne maske z večjimi faktorji filtriranja, je še svetovala.