Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Stanje nujne medicinske pomoči zahteva takojšnjo izvedbo že pripravljenih rešitev

21.07.2022 11:41

Zdravniška zbornica Slovenije že več let opozarja na sistemske napake in nujne spremembe v organizaciji Nujne medicinske pomoči v državi. Kronično pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji je v kombinaciji s poletno organizacijo dela in odsotnostjo zaposlenih zaradi okužb s covidom-19 v teh dneh ponovno privedlo do stanja, ko posamezni zdravstveni domovi težko zagotavljajo neprekinjeno delovanje sistema nujne medicinske pomoči. 

Preobrazba in sistemska prilagoditev mreže je projekt, ki je pripravljen in za katerega je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že odobril sredstva. Pilotno bi se moral izvajati prav na področju Kočevja, ki je eno od mest, ki se sooča v teh dneh s težavami pri zagotavljanju dežurstva zdravnikov. Odgovorni Ministrstva za zdravje niso izpeljali projekta, kot je bilo načrtovano. Kot odziv na alarmantne pozive iz terena so izvajalci zopet iz MZ dobili “nasvet”, naj se dogovorijo - kar sami med sabo. 

Leta 2018 je ZZS sprejela konsenz reprezentativnih strokovnih teles glede načina nujnih posodobitev mreže nujne medicinske pomoči in dežurne službe ter ga je skupaj s pilotnim projektom posodobitve mreže posredovala na MZ. Mreža nujne medicinske pomoči in dežurne službe je že dolga leta zastarela in neadekvatna glede na realne možnosti zagotavljanja potreb prebivalcev in standarde EU. 

Posodobitev mreže nujne medicinske pomoči in dežurne službe na podlagi zgoraj omenjenega strokovnega konsenza je sprejet kot pilotni projekt v Splošnem dogovoru že od junija 2021. A odgovorni iz Ministrstva za zdravje niso izpeljali projekta tako, kot je bilo julija 2021 dogovorjeno na ZZS - med MZ, ZZZS, Dispečersko službo zdravstva in ZZS. Hkrati so se na ministrstvu v tem času, kot navajajo, aktivno ukvarjali s problematiko pomanjkanja zdravniškega kadra. Po podatkih Evropske komisije manjka v Sloveniji tisoč zdravnikov, da bi dosegli povprečje Evropske unije. 

Spremembe mreže nujne medicinske pomoči in dežurne službe so v Sloveniji zavoljo bolnikov prepotrebne. 

ZZS je vse strokovne podlage k spremembam že zdavnaj oddala odločevalcu in upravljalcu mreže nujne medicinske pomoči in dežurne službe.

Odprite predale na ministrstvu in lotite se dela, bolniki ne morejo več čakati !

Kaj pomeni trenutno stanje v praksi? Posredujemo pogled Roka Petrovčiča, dr. med., Urgentni center, UKC Maribor

Nujna medicinska pomoč naj bi v nasprotju z drugimi področji medicine zagotavljal storitve 24/7. In jih, z veliko dobre volje posameznikov. Nas se toliko ne dotika vprašanje čakalnih vrst in opredeljenih bolnikov, ker moramo pregledati v vsakem trenutku vse. In bolj škripa v drugih  področjih zdravstva, bolj smo na udaru mi kot varnostna mreža za zdravje populacije. To se je pokazalo med epidemijo, kjer smo bili ne glede na vse dostopni ves čas. Zato je potrebno vložiti čas in razmislek v reorganizacijo NMP, da bomo lahko še naprej zagotavljali oskrbo. Ne samo obvezni minimum, ampak kvalitetno, mednarodno primerljivo urgentno medicino. Če bi vsaka vlada vsaj malo pomagala pri razvoju NMP, bi v nekaj letih lahko naredili velike premike. 

Ker ko te sredi noči infarkt, ni več pomembno, kakšen je tvoj družbeni status, ni pomembno katere zasebne zdravnike poznaš in ali si jih lahko privoščiš, ampak bo do tebe prišel dežurni zdravnik oz. te bodo pripeljali v urgentni center. In takrat si želiš, da te bo oskrbel spočit in motiviran tim, ker je to edina ekipa, ki je takrat na voljo. Zato je vlaganje v NMP vlaganje v zdravje populacije v najhujših trenutkih in najhujših bolezenskih stanjih.

Ob pomanjkanju zdravnikov za zagotavljanje 24 urne NMP v Sloveniji, sprašujem Ministrstvo za zdravje, kdaj bo na vrsti ureditev NMP in urgentne medicine v Sloveniji. Le ta se sooča s številnimi problemi:

1.) Pomanjkanje urgentnih zdravnic/zdravnikov, zdravstvenega in administrativnega osebja

2.) Nedokončana izgradnja urgentnih centrov

3.) Neenoten način dela in doktrina v urgentnih centrih in prehospitalu

4.) Neenotna organizacija mreže NMP

5.) Izzivi HNMP

6.) Neobstoj standardov in normativov

7.) Nedokončano vključevanje v sistem dispečerskega centra.