Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije: 30 let od ponovno vzpostavitve

28.03.2022 11:10
Zdravniška zbornica Slovenije na današnji dan praznuje 30 let od ponovne vzpostavitve v samostojni Sloveniji in 130 let od začetkov zbornične organiziranosti v obliki stanovske organizacije. Zbornica trenutno združuje 11.705 članov, od tega 6838 aktivnih zdravnikov in 1645 aktivnih zobozdravnikov.

Začetki zbornične organiziranosti v Sloveniji segajo v leto 1892, ko je bila ustanovljena Zdravniška zbornica za Kranjsko, ki je imela ob ustanovitvi le devet članov, kasneje pa so bili vanjo vključeni vsi slovensko govoreči zdravniki. V naslednjih letih je bila ustanovljena tudi Zdravniška zbornica.
delo_30 let

Leta 1923 je bila ustanovljena Zdravniška zbornica za Slovenijo, s katero so bili postavljeni temelj za urejanje zdravniškega poklica. Kot pogoj za opravljanje poklica zdravnika je bil določen vpis v imenik zbornice, ki je s tem potrjevala, da ima član veljavno diplomo medicinske fakultete in lahko opravlja svoje delo. Z začetkom vojne je delovanje zbornice zamrlo, leta 1946 pa jo je oblast razpustila.

V prelomnih letih od 1988 do 1992, ko je nastajala Slovenija, so se zdravniki, povezani v Slovensko zdravniško društvo, aktivno zavzeli za ustreznejšo ureditev vloge zdravniškega stanu ter glasno zahtevali pooblastila za urejanje vprašanj, o katerih lahko kakovostno in odgovorno odloča samo stroka. Ustanovitvi iniciativnega odbora je sledila širša razprava in po 45 letih je zbornica spet dobila domovinsko pravico.

Lani je bilo opravljenih 16,7 milijona obiskov družinskih, otroških in šolskih zdravnikov ter ginekologov in drugih osnovnih zdravstvenih dejavnosti. Na ZZZS so zabeležili tudi 6,8 milijona obiskov v specialističnih ambulantnih dejavnostih, 2,2 milijona obiskov v zobozdravstvenih dejavnostih ter 324.145 sprejemov in odpustov bolnikov iz bolnišnic.