Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(Seja skupščine) Odziv na dogajanje v Ukrajini, izhodišča za izboljšanje zdravstvenega sistema, obeležitev 30. obletnice ustanovitve ter spremembe pravilnikov

15.03.2022 17:03
Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije se je na seji seznanila z aktualnimi aktivnostmi zbornice, poslovanjem ter spremembami pravilnikov, ki sledijo spremembi zakonodaje. Med pomembnejšimi aktivnostmi so odziv na dogajanje v Ukrajini, priprava izhodišč za izboljšanje zdravstvenega sistema, pridobitev novih prostorov ZZS v Mariboru ter priprave na obeležitev 30. obletnice ustanovitve Zdravniške zbornice Slovenije in 130. obletnico začetkov zdravniške organiziranosti na Slovenskem.

skupscina_150322
Predsednik skupščine dr. Marko Jug je uvodoma opozoril, da sta obletnici pomembna mejnika, zato je pomembno, da se ju tako javno kot interno izpostavi. Osrednji dogodek bo potekal kot slavnostna akademija 27. maja v Cankarjevem domu, za katerega že tečejo priprave. Ob Ljubljanici je postavljena razstava, na kateri so predstavljeni tako zgodovina kot najbolj izpostavljene aktivnosti zdravništva v zadnjih 30 letih.   

Predsednica ZZS prof. dr. Bojana Beović je predstavila odziv na dogajanje v Ukrajini. V okviru organizacije je v sodelovanju s Karitas na pot v Ukrajino ravno na dan skupščine krenil že drugi transport medicinske opreme. Zbranih je bilo 32.500 evrov preko nevladne organizacije Državljani sveta zobozdravnika Jureta Poglajna. Zbirajo se ponudbe za nakup dodatnega medicinskega materiala in mleka v prahu. Preko sto zdravnikov se je javilo za pomoč v državah, ki so sprejele begunce. ZZS bo organizirala izobraževanja ter sodelovala pri zbiranju informacij. Po trenutnih podatkih veleposlanika Poljske pomoči zdravnikov še ne potrebujejo, kar pomeni, da imamo še nekaj časa za pripravo napotitev, ki bodo usklajene z državnimi organi in bilateralnimi sporazumi.  Na poti v našo državo sta dve ukrajinski zdravnici z otroci, ki so jima kolegi že ponudili nastanitev. Zbornica jima bo skušala pomagati pri urejanju dokumentacije za delo v Sloveniji. 
supscina_1503_03

Zbornica je pridobila prostore v Mariboru na Partizanski cesti. Zdravnik Jožef Magdič je v imenu regije predstavil aktivnosti. Prostori so kupljeni, se opremljajo in se lahko uporabljajo za dogodke, na katerih sodeluje med 30 in 40 oseb. Z nakupom se je uresničil sklep skupščine prejšnjih mandatov. Na lokaciji je že potekal sestanek komisije za podiplomsko usposabljanje, uradna otvoritev bo v četrtek, 24. marca 2022. 

Skupščina je potrdila finančno poslovanje Zdravniške zbornice Slovenije v letu 2021, poročilo o skrbstvenem skladu za leto 2021 in finančni načrt za leto 2022. V nadaljevanju je obravnavala in sprejela Pravilnik o vsebini in poteku sekundariata ter o pripravništvu in strokovnih izpitih, Pravilnik o preverjanju znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravnike, Pravilnik o zdravniških licencah, Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati zdravstveni zavod in zasebne ordinacije za izvajanje programov pripravništva, sekundariata in specializacij zdravnikov in zobozdravnikov ter Pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacije zdravnikov. Štirje pravilniki so posledica spremembe zakona o zdravniški službi, ki je določil, da morajo biti spremembe pravilnikov pripravljene do 6. aprila. “Bilo je vloženo veliko dela. Ministrstvo za zdravje smo prosili za sodelovanje, žal ni bilo odziva. Ob 18. februarja do 11. marca smo čakali odziv. Prejete pripombe so obsežne in mestoma nesmiselne,“ je povedala generalna sekretarka ZZS Tina Šapec.

Minister za zdravje Janez Poklukar je prepričan, da bodo lahko hitro uskladili pravilnike glede na kratek čas, ki so ga potrebovali za pripravo zakonov. "Verjamem, da se bomo v naslednjih dneh s predsednico usedli, da najdemo rešitve v korist stroke," je povedal Poklukar. Minister je dodal, da je na evropskem srečanju ministrov za zdravje predstavil možnost, da Slovenija ponudi zdravnike, ki bi sodelovali pri oskrbi beguncev iz Ukrajine. Glede na več tisoč beguncev iz Ukrajine v Sloveniji se bodo zdravniki po njegovem mnenju kmalu srečevali z begunci na naših tleh.