Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

(ODZIV) Nadaljnje odlašanje rešitve poglablja nezaupanje in težave v javnem zdravstvu

14.02.2022 15:36
V Zdravniški zbornici Sloveniji zaznavamo vse večji razkorak med napovedmi in obljubami ter dejanji odločevalcev. Več mesecev po napovedih nujnih ukrepov na področju plač v dejavnosti zdravstva ugotavljamo, da je njihova dosedanja uresničitev le porušila razmerja znotraj zdravstvenih timov z vidika odgovornosti in obsega nalog, ki jih opravljajo zdravniki.

Država ne najde odgovora na vprašanje, kako zadržati v javnem sistemu zdravnike v tistih specialnostih, ki so za državo izjemnega pomena (družinska medicina, urgenca  in intenzivne terapije). Podatki Evropske komisije so zgovorni - v Sloveniji že zdaj manjka vsaj tisoč zdravnikov, da bi zagotovili povprečje v Evropski uniji. Kljub temu se vlada še naprej nerazumno izogiba odgovornosti in nerazumno odlaša z zagotavljanjem konkurenčnih pogojev dela, ki bi omogočili pravično nagrajevanje zdravnikov v Sloveniji in okrepili javni sistem. Hkrati z obljubami o “nujnih ukrepih na področju plač” so bile zavrnjene vloge za dodatek za deficitarnost zdravnikom na primarnem nivoju, kjer je pomanjkanje zdravnikov že tako najbolj kritično. 

Trenutno puščajo odločevalci zdravnike na začetku kariere v nedostojnih pogojih, saj mladi zdravnik na začetku kariere opravlja delo za nižjo urno postavko od zaposlenih na preprosta dela preko študentski servisov.  Zdravnik pripravnik ima neto urno postavke 5,57 evra (31. plačni razred). Študentski servisi ponujajo bistveno več (neto 8,45 na uro) za preverjanje pogojev PCT na vhodih v trgovino ali (neto 7,18 evra na uro) za polnjenje polic v njej. To so možnosti, ki jih država ponuja mladim, ki jih zaradi pomanjkanja osebja dnevno vabijo na delo v enotnem evropskem prostoru, kjer je poklic bistveno bolj cenjen in nagrajen. 

V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujemo, da bodo odločevalci namesto ponavljajočih napovedi o nujnosti ukrepov znotraj ustavnih in zakonskih omejitev poiskali obljubljene rešitve. Dosedanje delno reševanje ruši medsebojna razmerja in zaupanje tako v zdravstvenih timih kot v javno zdravstvo in je namesto rešitev povzročilo dodatne težave. Pričakujemo, da bo ministrstvo za zdravje takoj spremenilo prakso zadnjih mesecev, s katero je le dodatno poglobilo nezaupanje v zdravstvo in nosilce zdravstvene dejavnosti. “Nujnih ukrepov na področju plač v zdravstvu” se brez neželenih, neprijetnih posledic ne more več odlagati.