Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Oster odziv Mladih zdravnikov na zavračanje vlog za dodatek za deficitarnost s strani MZ ​

14.01.2022 14:52

V preteklih tednih se je na Mlade zdravnike obrnilo več kot 40 mladih specialistov iz primarnega zdravstva, ki jim je Ministerstvo za zdravje v letu 2021 zavrnilo dodatek za deficitarnost.

S tem dodatkom je pretekli minister Aleš Šabeder želel pritegniti mlade zdravnike za delo v primarnem zdravstvu. Kot še pojasnjujejo Mladi zdravniki, omenjeni dodatek zdravnikom omogoča dvig plače iz 9 eur na največ 10,8 eur na uro neto.

Kot pojasnjujejo Mladi zdravniki, je leta 2019 takratni minister Šabeder z 19. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, omogočil dvig plačnih razredov zdravnikom na primarnem nivoju zaradi pomanjkanja zdravnikov.

S tem mehanizmom so lahko zdravstveni zavodi ponudili boljše delovne pogoje na primarnem nivoju, kjer je kadrovska stiska že več let zelo velika. 

To bi za zdravnika družinske medicine pomenilo namesto 9 evrov na uro približno 10,8 evra na uro neto, v primeru maksimalnega dviga plačnih razredov (PR). Sredstva za dvig PR se izplačujejo iz proračuna. Direktor zdravstvenega zavoda zato poda vlogo za dvig PR konkretnega zdravnika, z odobritvijo dviga pa morata soglašati župan in minister za zdravje. Od septembra 2021 pa se zdaj vrstijo množične zavrnitve vlog s strani Ministrstva za zdravje.

Mladi zdravniki opozarjajo, da vlagatelj čaka na odgovor več kot leto dni, kar je po njihovem nedopustno. Prav tako so nerazumni tudi razlogi za zavrnitev. »Najbolj pogosta razloga sta, da vlagatelj ne dosega nadpovprečnih uspehov v domačem okolju in neustrezen časovni moment,« pojasnjujejo  Mladi zdravniki.

Celoten zapis, ki je bil danes poslan v javnost in ga je podprl tudi Odbor za osnovno zdravstvo, je dostopen tukaj >>>>