Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

DNEVI CEPLJENJA

10.01.2022 15:51

»V 5. val vstopamo s težkim korakom, s prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. K cepljenju sem vas pozival ob vsaki priložnosti, ki mi je bila ponujena; tako v zasebnem življenju kot v funkciji ministra za zdravje. Toda odločitev za cepljenje je vaša odločitev in je jaz ne morem narediti namesto vas. Sam sem prebolevnik  in 3x cepljen, cepljeni so tudi moja žena in otroci. Naredil bom vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja,« je na današnji vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.   

Zato bodo organizirani novi dnevi cepljenja z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«, ki bodo tokrat potekali med četrtkom,13. 1., in soboto, 15. 1. 2022.

Vsi cepilni centri bodo v teh treh dneh odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, naročanje ne bo potrebno. Prav tako bo cepljenje organizirano v covid bolnišnicah. Mobilne enote bodo lokalna skupnost, združenje upokojencev Slovenije, gospodarstvo ali nevladne organizacije organizirale po potrebi v sodelovanju s cepilnim centrom, Civilno zaščito in Rdečim križem.

Minister je še poudaril, da cilj ostaja enak: s prvim, drugim ali tretjim odmerkom precepiti čim več ljudi. Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje kot smo ga poznali pred marcem 2020. V prihajajoči grožnji omikrona je to sporočilo še toliko bolj močno.

Na pomoč bodo ponovno priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita, Rdeči križ.

Samo še v januarju velja covidno potrdilo neomejeno, s 1. februarjem bomo njegovo veljavnost omejili na 9 mesecev. Najboljša zaščita pred težkim potekom omikrona in hospitalizacij je še vedno cepljenje. Svetovalna skupina za cepljenje je pretekli teden priporočila poživitveni odmerek tri mesece po cepljenju. »Zato prosim, da se udeležite Dnevov cepljenja in se tako izognete obremenitvam in gneči v cepilnih centrih proti koncu januarja,« je zaključil minister Janez Poklukar.  

Akademik Franc Strle je povedal, da je različica omikron zelo, zelo kužna, doba inkubacije pa je zelo kratka. S povsem enostavnimi ukrepi kot so oddaljenost, čim krajše zadrževanje v zaprtih prostorih, ustrezno prezračevanje ter osebni ukrepi kot je higiena rok, kašlja in nošnja mask, lahko omilimo širitev virusa. Najbolj pomembno je cepljenje.