Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Stališče KME o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19

04.01.2022 12:04
Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME RS), je o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, na dopisni seji, dne 3. 1. 2022, sprejela naslednje stališče:

Ob ponovnem porastu obolelih z delta obliko virusa in ob naraščanju visoko kužne omikron variante, se v Sloveniji povečuje pojavnost epidemije covida-19. Širjenje obeh oblik ob nezadostni precepljenosti in proticepilskem vzdušju povečuje tudi visok odstotek starejših državljanov. Porast epidemije zahteva ponovno preverjanje preventivnih ukrepov, med katerimi je dokazano najbolj učinkovito cepljenje. Zdravstvena stroka ob njem izpostavlja še ukrepe, ki zmanjšujejo širjenje virusa; dosledno izpolnjevanje PCT pogojev, omejevanje druženj, vzdrževanje medsebojne razdalje, umivanje rok, prezračevanje prostorov in nošenje mask. Ukrepi so povsod isti, v različnih okoljih pa se v stroki in družbi razlikujejo le v njihovi intenzivnosti in v odzivih javnosti.

V omejevanju epidemije KME RS izreka podporo vsem ukrepom, ki so zakoniti, po svojem namenu preventivni in javno-zdravstveno etično utemeljeni. Mednje sodi tudi cepljenje in v številnih okoljih, kjer stanje epidemije to zahteva, uvajajo njegovo obveznost. V Sloveniji ceno nizke precepljenosti vsak dan plačujejo za covidom-19 oboleli, hospitalizirani, intenzivno zdravljeni in umrli bolniki, med katerimi je največ necepljenih. KME RS se zato pridružuje pozivom zdravstvenih ustanov in združenj, da se razmisli o obveznosti cepljenja skupin, ki so po dosedanjih epidemijskih izkušnjah najbolj izpostavljene težjim oblikam bolezni in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi. Za resne neželene posledice cepljenja, je država dolžna sprejeti pravila za urejanje odškodninskih postopkov. V primeru novih epidemičnih variant virusa pa bi - glede na strokovno presojo in učinkovitost cepiv - veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju.

V naporih za omejitev epidemije želi KME RS odgovorne zdravstvenike ponovno opozoriti na potrebo po strokovni enotnosti v oblikovanju preventivnih ukrepanj in poziva stroko, da ob nesoglasjih poišče načine za njihovo odpravo. Neenotnost stroke podpira proticepilsko razpoloženje v naši družbi, ki jo v epidemijskem stresu obremenjuje še družbena razdvojenost v sprejemanju in izpolnjevanju potrebnih in strokovno utemeljenih preventivnih ukrepanj.

dr. Božidar Voljč, dr. med.
predsednik KME RS

(POVEZAVA) STALIŠČE KME OBVEZNO CEPLJENJE>>>