Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Cepljenje proti covidu-19 pred zanositvijo, med nosečnostjo in v času dojenja

04.01.2022 10:05

ginekologi
Tveganje za hujši potek covida-19 je pri nosečnicah do štirikrat večje kot v skupini enako starih nenosečih žensk. To potrjujejo tudi naše izkušnje. Do konca novembra 2021 je intenzivno zdravljenje z invazivno mehansko ventilacijo v UKC Ljubljana potrebovalo 11 bolnic s covidom-19 pred ali neposredno po porodu. Še vsaj 30 nosečnic s hujšim potekom bolezni je potrebovalo neinvazivno ventilatorno podporo. Ena otročnica je zaradi posledic covida-19 umrla, kar je v luči sicer nizke stopnje maternalne umrljivosti v Sloveniji še posebej zaskrbljujoče. Pri eni otročnici je bila potrebna transplantacija pljuč. V desetih primerih je bilo potrebno zaradi respiracijske insuficience nosečnice narediti prezgodnji urgentni carski rez in roditi nedonošenega otroka.
Kljub večjemu tveganju za zaplete covida-19 so nosečnice ena najmanj zaščitenih skupin prebivalstva. Precepljenost v tej skupini žensk je nizka, po podatkih Kliničnega oddelka za perinatologijo UKC Ljubljana trenutno le okoli 15-odstotna. Tako tuja kot slovenska perinatološka stroka je enotna: priporočamo cepljenje nosečnic, doječih mater in žensk, ki načrtujejo nosečnost. Priporočamo tudi poživitveni odmerek cepiva.

CELOTEN ČLANEK V REVIJI ISIS >>>

AVTORJI: Marijana Vidmar Šimic, Miha Lučovnik, Mirjam Druškovič, Lili Steblovnik, Gorazd Kavšek, Andreja Trojner Bregar, Lilijana Kornhauser Cerar, Tanja Premru Sršen