Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Cepljenje proti covidu-19 pred zanositvijo, med nosečnostjo in v času dojenja

04.01.2022 10:05

ginekologi
Tveganje za hujši potek covida-19 je pri nosečnicah do štirikrat večje kot v skupini enako starih nenosečih žensk. To potrjujejo tudi naše izkušnje. Do konca novembra 2021 je intenzivno zdravljenje z invazivno mehansko ventilacijo v UKC Ljubljana potrebovalo 11 bolnic s covidom-19 pred ali neposredno po porodu. Še vsaj 30 nosečnic s hujšim potekom bolezni je potrebovalo neinvazivno ventilatorno podporo. Ena otročnica je zaradi posledic covida-19 umrla, kar je v luči sicer nizke stopnje maternalne umrljivosti v Sloveniji še posebej zaskrbljujoče. Pri eni otročnici je bila potrebna transplantacija pljuč. V desetih primerih je bilo potrebno zaradi respiracijske insuficience nosečnice narediti prezgodnji urgentni carski rez in roditi nedonošenega otroka.
Kljub večjemu tveganju za zaplete covida-19 so nosečnice ena najmanj zaščitenih skupin prebivalstva. Precepljenost v tej skupini žensk je nizka, po podatkih Kliničnega oddelka za perinatologijo UKC Ljubljana trenutno le okoli 15-odstotna. Tako tuja kot slovenska perinatološka stroka je enotna: priporočamo cepljenje nosečnic, doječih mater in žensk, ki načrtujejo nosečnost. Priporočamo tudi poživitveni odmerek cepiva.

CELOTEN ČLANEK V REVIJI ISIS >>>

AVTORJI: Marijana Vidmar Šimic, Miha Lučovnik, Mirjam Druškovič, Lili Steblovnik, Gorazd Kavšek, Andreja Trojner Bregar, Lilijana Kornhauser Cerar, Tanja Premru Sršen